sobota, 9 stycznia 2016
makaron z pesto
Święta i dni wolne za nami, jednak lenistwo pozostało :)
Dlatego dzisiaj ekspresowy obiad, czyli makaron z zielonym pesto. Smacznie, prosto i w kilka minut, czego chcieć więcej?
Składniki ( nakarmiłam w sumie 6 osób;):
- dwie doniczki bazylii
- dwa małe ząbki czosnku
- ok. 70g prażonych orzeszków pinii ( można zastąpić innymi)
- ok. 70 ml oliwy z oliwek
- 70 g startego twardego sera
- sól, pieprz do smaku
*makaron opakowanie 400g
Bazylię, czosnek, orzeszki, sól, pieprz wrzucamy do blendera i miksujemy , następnie stopniowo dolewamy oliwę, dorzucamy część sera, miksujemy. Doprawiamy jeżeli jeszcze trzeba.
Resztę sera zostawiamy do posypania makaronu już na talerzach.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Gorący makaron polewamy pesto, mieszamy i od razu podajemy.
Smacznego!