Składniki na biszkopt:
-5 całych jaj
-szkl cukru
-1 i 1/2 szkl mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
*dodatkowo galaretka, 2 budynie śmietankowe i 3 szkl mleka
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na gładkie ciasto. Dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 30 minut, najlepiej wbić patyczek.
W między czasie przygotowujemy galaretkę o wybranym smaku ( w moim przypadku truskawkowa), rozpuszczamy w trochę mniejszej ilości wody niż podane jest na opakowaniu i studzimy.
Budynie gotujemy w 3 szkl mleka ( dodając cukier wg przepisu z opakowania) i jeszcze gorące wykładamy na biszkopt.
Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na biszkopt z budyniem i wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Widać że pychota,aż ślinka leci:)
OdpowiedzUsuńoj tak, a dodatkowo przywołuje wiosnę:)
OdpowiedzUsuń