Przepis znalazłam na stronie Kotlet.tv i szczerze polecam :) Dzięki tej stronie przestałam się obawiać ciasta drożdżowego, bo nawet nie wprawiona osoba może wyczarować pyszne ciasto!
Składniki:
- 35 dag mąki
- 135 ml mleka
- 2 jajka
- 5 dag cukru
- 12g drożdży świeżych
* kruszonka: 3 łyżki masła, 4 łyżki cukru pudru, 6 łyżek mąki (najpierw siekamy nożem, a potem pocieramy palcami, żeby powstały kuleczki)
* jajko do posmarowania przed pieczeniem
Mąkę sypiemy do miski, dodajemy jajka, cukier i drożdże rozpuszczone w mleku. Mieszamy wszystko, a potem wyrabiamy dobrze na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyjmujemy z miski i składamy kilka razy, a potem wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia ( moja ma 25cm długości) i odstawiamy do wyrośnięcia, aż będzie widoczna kopułka. Potem smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy ciasto na 30 minut. (Każdy piekarnik inaczej piecze, ale powinno być ładnie rumiane, u mnie wystarcza 30 minut).
OOOo,,,,ale pycha!zamawiam jutro na śniadanko!!proszę!!i kawkę w tym kolorowym pięknym kubeczku:)))))))))))))))))Dziękuję:)))
OdpowiedzUsuńJa miałam piec dzisiaj chlebek z otrębami,ale nie zrobiłam:(
wiesz, ja Ci chyba wyślę ten kubeczek:)) i wtedy umówimy się na kawkę o konkretnej godzinie haha, buziaki!!!
OdpowiedzUsuńChętnie przygarnę,hihi,,,wspólne zamiłowanie to i kubeczki też powinne być z tym samym gustem,hii,a może powiesz gdzie kupiłaś???
OdpowiedzUsuńNo więc kubeczki są kupione w home&you :) Ja też bardzo lubię kubeczki i filiżanki i wstyd się przyznać, ale już brakuje miejsca w domu:)) Zawsze coś mi wpadnie w oko i "muszę" mieć, a potem te starsze pakuję do pudła...
UsuńDziękuję:))A za jakiś czas pewnie wyciągasz te nieużywane,,hihi,,ja tak własnie robię:)
OdpowiedzUsuńNo oczywiście:) i potem tak myślę, że takie fajne a ja nie używałam hahaha
Usuń