piątek, 23 marca 2012

Jabłka

Jabłka z cynamonem przygotowane samodzielnie uważam za najlepsze do wszelkich ciast i bułeczek:)
Najlepiej oczywiście robić przetwory w sezonie, kiedy jabłka są najlepsze, pięknie pachną i dobrze smakują. Ale jeśli mamy ochotę na takie jabłka, możemy je przygotować w każdej chwili, tym bardziej, że nie zajmie nam to dużo czasu.
Jabłka myję, obieram ze skórki, kroję na cząstki, a następnie siekam w blenderze - nie na miazgę - ale tak żeby  było widać malutkie kawałeczki jabłek. Przekładam je do garnka i zasypuję cukrem. Właściwie ilość cukru zależy od nas samych, czy mają być bardzo słodkie, czy kwaskowate. Dodaję też cynamon ( dosyć sporo, ponieważ bardzo lubię) i odrobinę soku z cytryny. Wszystko gotuję na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie.
*Można użyć fix do dżemów, wtedy wszystko się fajnie zagęści, albo żelatyny.

2 komentarze:

  1. też robię przetwory sama,ale jednak zdecydowanie tylko na cukrze,bez żelfiksów,bo na moje oko zmieniają one smak:)Twój sposób na jabłuszka jest szybki i pewnie smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, ja uwielbiam te jabłka, bo cynamon w nich pachnie obłędnie i rzeczywiście fixy można sobie darować jak ktoś nie lubi. Twoje przetwory też pewnie super są:))

      Usuń