wtorek, 27 marca 2012

Kotlety makaronowe

Dzisiaj przygotowałam kotlety z makaronu, czyli coś dla osób, którym znudziły się tradycyjne mielone i schabowe. Moje dzieci zjadły je  ze smakiem:) Nie trzeba podawać ich z ziemniakami, wystarczą pomidorki lub ogórki, na przykład korniszony, albo jakaś lekka sałatka. Świetnie smakują z keczupem albo sosem czosnkowym. Myślę, że to miła odmiana na obiad.
Składniki:
- 50dag ugotowanego makaronu spaghetti
- 1 cebula
- 6 grubszych plastrów wędliny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- natka pietruszki
- 2 jajka
- sól i pieprz
* dodatkowo jajka i bułka tarta do panierowania

Obraną cebulę siekamy, makaron i wędlinę drobno kroimy. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy koncentrat pomidorowy, natkę, jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, lekko spłaszczamy, zanurzamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. śmieszny przepis, ale taki prosty, można spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie smakują, sporo wyszło z tej porcji:) można pomniejszyć składniki

      Usuń