Fantastyczne ciasto z brzoskwiniami, budyniem i słodką pianką. Przepis pochodzi ze strony arabeskawaniliowa.blogspot.com , a poleciła mi go margo - za co bardzo dziękuję!! Ciasto wyszło bardzo smaczne i nie było trudne w przygotowaniu:)) Polecam!!
Składniki na ciasto:
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 5 żółtek
- 1 margaryna
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* dodatkowo puszka brzoskwiń
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe gotujemy w 0,7 l mleka (słodzimy jeżeli są bez cukru)
Piana z białek:
- ubijamy pianę z pozostałych białek z 1/2 szkl cukru pudru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej
Jedną część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce , na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko ugniatamy. Wstawiamy to ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7 minut, żeby je lekko podpiec. Następnie wylewamy na nie gorący budyń, układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy je pianą z białek, a na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
polecam gorąco to ciacho! sama często korzystam z tego przepisu Arabeski i potwierdzam jest super, niebo w gębie! Widzę, że u ciebie wyszło równie smakowite.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serecznie
Dziękuję bardzo za miłe słowa:)) Faktycznie na Arabesce tyle pyszności, że aż kusi, żeby wypróbować:))) Pozdrawiam również!!
Usuńmnie też bardzo smakowało:)))a Tobie jak zawsze pięknie się udało:)0
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa:))
UsuńWczoraj upiekłam to ciasto :)Rewelacja! Smakuje znakomicie a dodatkowo wspaniale wygląda utrzymując się w jednym kawałku ;) na talerzu. Zachowuję przepis. Wykorzystam go jeszcze nie raz. Serdecznie pozdrawiam, gratuluję pasji i od dziś jestem wielbicielką Twojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło, zapraszam i pozdrawiam!:)
Usuńa ja mam jedno pytanie... jakich wymiarów powinna być blaszka do pieczenia??
OdpowiedzUsuńja używam tortownicy 27-28 cm średnicy:)
UsuńJestem dumna z siebie i z przepisu jest pyszne i się udało ?pozdrawiam ,dziekuje .
OdpowiedzUsuńsuper, że smakowało! pozdrawiam:)
Usuńmogę polecić wszystkim pocztkujacym ,smialo prubowac i piec mało ze pięknie pachnie to jeszcze jest pyszne jak osoby wyżej wspomniała utrzymuje się i nie rozpada się dziekuje i pewnie już teraz skorzystam nie jeden raz :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję, ja też bardzo lubię to ciasto:) pozdrawiam serdecznie!
UsuńCzy moge zamiast brzoskwin dodac nektarynki?
OdpowiedzUsuńOczywiście:)
Usuń