Mam w domu miłośników krewetek , którzy od dawna prosili o przygotowanie ich na kolację lub obiad. Tak więc w końcu stało się:) W związku z tym, że danie to jadły dzieci, nie robiłam go zbyt pikantnego. Sos słodko-kwaśny był w sam raz. A czosnkiem pachniało w całym domu....Z podanych składników wyszło danie dla 4 osób.
Składniki:
- 500g krewetek koktajlowych gotowanych
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- 1 i 1/2 łyżki masła
- łyżka miodu
- 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego ( użyłam THAI heritage)
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 torebki ryżu
- sól
Ryż gotujemy i przyprawiamy lekko vegetą.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez chwilę, dodajemy sos słodko - kwaśny, miód i mieszamy.Jeśli trzeba lekko solimy. Kiedy składniki się połączą wrzucamy krewetki i przesmażamy przez 2-3 minuty. Posypujemy natką pietruszki.
Ryż wykładamy na talerze i polewamy go sosem z krewetkami.
Jeśli wolicie bardziej ostre dania, polecam sos słodko-pikantny chili:)
Smacznego!
nigdy nie jadłam dania z krewetek. Wyglądają ciekawie:)
OdpowiedzUsuńmoże spróbujesz i Ci posmakuje:)
Usuńmy jesteśmy miłośnikami krewetek:) ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam:D super pomysł. My lubimy przysmażone na masełku, z czosnkiem i pietruszką do świeżej bagietki:D:D
OdpowiedzUsuńo proszę, to ja następnym razem zakupię bagietkę:)
Usuńczemu do mnie jakos te krewetki przemowic nie moga :D (mam na mysli ogolnie krewetki!)
OdpowiedzUsuńale ten sos z ryzem bym z checia zjadla!:D
a sos pyszniutki:)
UsuńZawsze odstraszała mnie nazwa''krewetki'' xD
OdpowiedzUsuńAle wygląda pysznie... więc może kiedyś się do nich przekonamxD
no cóż nie każdy je lubi i wcale się nie dziwię, ale może kiedyś spróbujesz:)
UsuńW życiu nie jadłam jeszcze krewetek, ale... kiedyś musi być ten pierwszy raz:)
OdpowiedzUsuńno tak, przynajmniej się dowiesz, czy polubisz:))
Usuńtakie dania wprost uwielbiam! połączenie krewetek z słodko kwaśnym smakiem. mniam
OdpowiedzUsuńwyszły bardzo smaczne!:)
Usuń