piątek, 2 listopada 2012

ryba w sosie pomidorowym

Smaczna i lekka ryba w sosie pomidorowym to jest coś, co bardzo lubimy! I w zasadzie nie ważne, czy na obiad, czy na kolację :) Łatwa do zrobienia, polecam Wam bardzo gorąco!

Składniki:
- 1 kg filetów mintaja
- 2 cebule
- 1/2 l wody
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 1/2 butelki małego keczupu łagodnego
- sól, pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- olej

Rybę kroimy na kawałki, solimy, obtaczamy w mące, a potem w jajku i smażymy na oleju.
Cebule kroimy w krążki i podsmażamy na patelni na oleju, żeby zmiękły.
W wodzie rozrabiamy koncentrat i keczup, doprawiamy, dodajemy ziele i listki laurowe. Dodajemy całość do cebuli i gotujemy kilka minut.
W miseczce układamy warstwami rybę i zalewamy sosem.

Smacznego!

19 komentarzy:

  1. prosto, pysznie i zdrowo:) ja niestety bardzo rzadko jadam rybę i powinnam to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny obiadek lub kolacyjka:)
    u nas rybki, to raczej tak klasycznie, ale wersja z pomidorami jak najbardziej warta wypróbowania:)pomysł mi się podoba:D
    chętnie tak przyrządzę rybkę

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja! I blog bardzo smaczny:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto i smacznie. Lubię ryby więc zrobię na Twój sposób. Jutro mam w planach steki tuńczyka na coś dobrego przerobić. Mam nadzieję, że będą zjadliwe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo ja chętnie poznam jakiś fajny przepis na tuńczyka:))

      Usuń
  5. Widzę ,że ryba w piątek to podstawa, u mnie też gościła dzisiaj na stolexD

    OdpowiedzUsuń
  6. Rybka i pomidory zdecydowanie sie lubią. I moje kubki smakowe też lubią takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się:) ja też baaardzo lubię to połączenie:)

      Usuń
  7. Może jakiś przepis na rybę bez smażenia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli lubisz ryby pieczone, to polecam łososia, pstrąga, dorsza i inne, które lubisz, bo wystarczy je przyprawić np. solą lub przyprawą do ryb, delikatnie skropić sokiem z cytryny, zawinąć w folię aluminiową i upiec:) Gotuję też te rybki na parze z warzywami i są delikatne i soczyste:)
      pozdrawiam!

      Usuń
  8. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Faktycznie jest to bardzo fajne i zarazem uniwersalne połączeni jeśli chodzi o samą rybę. Muszę przyznać, że ja również bardzo chętnie wykonuję przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/faszerowane-awokado-z-wedzonym-lososiem-truskawkami-i-feta/ i uwielbiam takie łączenie składników z rybą.

    OdpowiedzUsuń