Smaczna i lekka ryba w sosie pomidorowym to jest coś, co bardzo lubimy! I w zasadzie nie ważne, czy na obiad, czy na kolację :) Łatwa do zrobienia, polecam Wam bardzo gorąco!
Składniki:
- 1 kg filetów mintaja
- 2 cebule
- 1/2 l wody
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 1/2 butelki małego keczupu łagodnego
- sól, pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- olej
Rybę kroimy na kawałki, solimy, obtaczamy w mące, a potem w jajku i smażymy na oleju.
Cebule kroimy w krążki i podsmażamy na patelni na oleju, żeby zmiękły.
W wodzie rozrabiamy koncentrat i keczup, doprawiamy, dodajemy ziele i listki laurowe. Dodajemy całość do cebuli i gotujemy kilka minut.
W miseczce układamy warstwami rybę i zalewamy sosem.
Smacznego!
prosto, pysznie i zdrowo:) ja niestety bardzo rzadko jadam rybę i powinnam to zmienić!
OdpowiedzUsuńno właśnie:) polecam, bo warto:)
Usuńbardzo fajny obiadek lub kolacyjka:)
OdpowiedzUsuńu nas rybki, to raczej tak klasycznie, ale wersja z pomidorami jak najbardziej warta wypróbowania:)pomysł mi się podoba:D
chętnie tak przyrządzę rybkę
na prawdę super smakuje, zobaczysz:))
Usuńpysznie i zdrowo!:))
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja! I blog bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
dziękuję bardzo:))
UsuńProsto i smacznie. Lubię ryby więc zrobię na Twój sposób. Jutro mam w planach steki tuńczyka na coś dobrego przerobić. Mam nadzieję, że będą zjadliwe.
OdpowiedzUsuńoo ja chętnie poznam jakiś fajny przepis na tuńczyka:))
UsuńWidzę ,że ryba w piątek to podstawa, u mnie też gościła dzisiaj na stolexD
OdpowiedzUsuńhehe a jakże:))
UsuńRybka i pomidory zdecydowanie sie lubią. I moje kubki smakowe też lubią takie połączenie:)
OdpowiedzUsuńcieszę się:) ja też baaardzo lubię to połączenie:)
UsuńMoże jakiś przepis na rybę bez smażenia ?
OdpowiedzUsuńjeśli lubisz ryby pieczone, to polecam łososia, pstrąga, dorsza i inne, które lubisz, bo wystarczy je przyprawić np. solą lub przyprawą do ryb, delikatnie skropić sokiem z cytryny, zawinąć w folię aluminiową i upiec:) Gotuję też te rybki na parze z warzywami i są delikatne i soczyste:)
Usuńpozdrawiam!
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🙂
UsuńFaktycznie jest to bardzo fajne i zarazem uniwersalne połączeni jeśli chodzi o samą rybę. Muszę przyznać, że ja również bardzo chętnie wykonuję przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/faszerowane-awokado-z-wedzonym-lososiem-truskawkami-i-feta/ i uwielbiam takie łączenie składników z rybą.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, chętnie zajrzę 🙂
Usuń