poniedziałek, 18 lutego 2013
ciasto z budyniem i bezą
Dzisiaj chciałam Wam polecić bardzo smaczne ciasto z budyniem i słodką bezą. Na cieście ułożyłam domowe wiśnie, ale można użyć innych owoców.
Na pewno będzie smakowało domownikom i gościom :)
Na podstawie tego przepisu - skusiło mnie zdjęcie :)
Składniki na ciasto:
- 3 szkl mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 szkl cukru
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* słoiczek wiśni
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
(Użyłam dużej tortownicy.) Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20 minut, żeby ciasto się podpiekło.
Wyjmujemy z piekarnika i układamy wiśnie.
Składniki na masę budyniową:
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 1 l mleka
- 4-5 łyżek cukru
Budynie gotujemy i wylewamy na ułożone na cieście wiśnie. ponownie wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 15-20 minut.
Beza:
- 1 szkl białek ( u mnie z 6 jajek)
- 1/2 szkl cukru
- 1 kisiel cytrynowy
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i kisielem, wykładamy na budyń i łyżką lub widelcem robimy wzory. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy aż wierzch się ze złoci.
Smacznego!
śliczna rosa Ci na bezie wyszła:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńTo jest przestępstwo kusić od rana takim pysznym ciastem!:D Aż nabrałam na nie ochoty jak je zobaczyłam :D
OdpowiedzUsuńKochana, Ty też kusisz i ja potem spać nie mogę w nocy;)))
UsuńCiasto wygląda idealnie... Na pewno szybko znika z talerza:)
OdpowiedzUsuńdzięki:))
UsuńŁał... To ciasto wygląda pięknie! A jak musi smakować? Z chęcią bym go spróbowała. Nie no, naprawdę - dzisiaj jestem zachwycona :D
OdpowiedzUsuńdziękuję:) cieszę się, że się podoba!
UsuńCiasto wygląda jak suflet! Super!
OdpowiedzUsuńwygląda na takie bardzo delikatne. dodatek majonezu do ciasta, ciekawe, pierwszy raz się z tym spotykam, :)))
OdpowiedzUsuńbardzo przyjemnie się zagniata:)
UsuńNo i po co teraz wieczorem tu weszłam...;-) No może chociaż mi się przyśni:-)
OdpowiedzUsuńhaha mi też się śnią słodkości:) pozdrawiam!
Usuńto zaszalałaś!!! obłędnie wyszło ci to ciacho:) muszę wypróbować, bo czegoś takiego u mnie jeszcze nie było;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuj:))
UsuńPodoba mi się to ciasto! Przypomina mi ... Chmurkę! :)
OdpowiedzUsuńale fajne ciacho
OdpowiedzUsuńbudyń i beza.. wiśnie.. rozpływam się na samą myśl! puszysta słodkość..
OdpowiedzUsuńLubię ciasto, lubię budyń, kocham bezę<3 czego chcieć więcej!
OdpowiedzUsuń:) no właśnie, nie ma to jak słodka przyjemność!
UsuńCiasta z wiśniami są zawsze pyszne, no i masy na budyniach też mi smakują :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie,zjadłabym takie ciacho:)
OdpowiedzUsuńpolecam:) prosto się je przygotowuje:)
Usuńwooow piękny!
OdpowiedzUsuńCiastaaa, moja słabość!
OdpowiedzUsuńciasto wygląda pycha ale ten majonez?
OdpowiedzUsuńmajonez to niewielki dodatek, nie wpływa negatywnie na smak:)
UsuńHej czy mozna upiec to ciasto w wiekszej formie 24x40?i czy trzeba podwoic skladniki? Czy wisnie moga byc swieze ? A i pytanko ostatnie czy zamiast wisni mozna dac np jablka lub jagody? Prosze o odp
UsuńMożna upiec w większej formie i nie podwajałabym składników. Po prostu ciasto będzie nieco niższe. Wiśnie mogą być świeże oczywiście, jeśli są bardzo soczyste to proponuję przemieszać je z łyżką bułki tartej, która wchłonie ewentualny nadmiar soku. Z jagodami na pewno będzie pyszne! Zamiast jabłek dodałabym np. brzoskwinie albo borówki. Jak lubisz:) Pozdrawiam!
UsuńDziekuje za tak szybka odpowiedz :)
UsuńA mozna je upiec bez majonezu?bo nie mam
OdpowiedzUsuń