czwartek, 4 kwietnia 2013
galaretki z kurczakiem i warzywami
Te galaretki gościły u mnie na Święta ale dopiero teraz mam okazję je Wam pokazać:) Są proste do zrobienia, smaczne i ładnie wyglądają na stole. Można je podać nie tylko od święta, ponieważ świetnie sprawdzą się również przy innych okazjach.
Składniki ( u mnie na 10 filiżanek):
- 6 pałek z kurczaka
- 4 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- puszka groszku
- 10 jajek przepiórczych
- żelatyna
- szczypta kurkumy
- sól, pieprz
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie
Jajka gotujemy na twardo.
Na kurczaku gotujemy wywar, dodajemy marchew, pietruszkę i przyprawy.
Po ugotowaniu rosołu, wyjmujemy kurczaka i warzywa, a następnie przecedzamy go.
Kurczaka dzielimy na cząstki, a marchewkę kroimy w kostkę.
Odmierzamy 1 l wywaru i rozpuszczamy w nim żelatynę ( według instrukcji na opakowaniu).
Do każdej filiżanki wkładamy jajko i na przemian groszek, marchewkę i kurczaka. Układamy dosyć ścisło, żeby po zalaniu bulionem nic nam nie pływało :)
Kiedy wszystkie filiżanki będą zalane wywarem i ostudzone wstawiamy je do lodówki, żeby całość stężała.
Smacznego!
nie lubię nóżek, ale drobiowe galaretki kocham!:D niestety bardzo rzadko robię, oj kusisz nimi:D
OdpowiedzUsuńja też tylko drobiowe lubię:) nie ma przy nich dużo pracy, rosół spokojnie gotuje się sam więc reszta to już drobiazg;)
UsuńOboje z mężem uwielbiamy galaretki drobiowe:-) Zgłodniałam patrząc na nie;-)
OdpowiedzUsuńMoja rodzicielka też taką robi na rodzinne zjazdy. Zawsze wyjadam warzywa. :)))
OdpowiedzUsuńSuper,,aż bym zjadła,,bardzo takie lubię:)))
OdpowiedzUsuńdziękuję:) napakowane warzywami są bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda optycznie:) Kiedyś.n e mogłam się przemoc, by tknac galaretę, ale kiedy już.to zrobiłam, bardzo mi zasmakowala ;)
OdpowiedzUsuńz czasem wiele się zmienia;))
UsuńWygląda super, zaraz Ci ją porwę^^
OdpowiedzUsuńhehe, dobra:)
UsuńUwielbiam galaretki drobiowe,narobiłas mi smaku na nie. Bardzo podobaja mi się zrobione w takich maleńkich jednorazowych kubeczkach, ale nie wiem gdzie je kupić :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
najwięcej jednorazowych kubeczków, miseczek i talerzyków to widziałam chyba w selgrosie, ale takie zbiorcze opakowania zwykle zawierają zbyt dużo sztuk jak dla mnie, czasami trafiają się w większych marketach, ale zazwyczaj takie większe:) ja robię w filiżankach i w większych i można także w mini do espresso:)
Usuńapetyczności, mmmmmm, uwielbiam galaretę!
OdpowiedzUsuńdziękuję, dziękuję ;)
Usuńgalarciki super!
OdpowiedzUsuńdzięki, za przypomnienie o galaretkach:) domowe są super smaczne, pysznie wyglądają naszpikowane warzywami
OdpowiedzUsuńdziękuję, to prawda, fajnie wyglądają i można zrobić dowolny rozmiar i kształt:)
Usuńteż lubię takie drobiowe galaretki:) często robię, są pycha!
OdpowiedzUsuńależ mam smaka na taką galaretkę! uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJeeeeeeeeeeeeeej, jaką miałam ostatnio ochotę na taką galaretkę! Na pewno wypróbuję Twój przepis. :)
OdpowiedzUsuńpolecam:) smacznie i kolorowo! pozdrawiam!
UsuńUwielbiam takie galaretki :)
OdpowiedzUsuńJak kolorowa, wiosenne galaretka :) Mój mąż na pewno będzie zachwycony przepisem :)
OdpowiedzUsuńcieszę się , polecam!:)
Usuń