piątek, 5 lipca 2013
leczo z kabaczkiem
Co na obiad?
Szybki rzut oka na ogródek i już wiem:)
Dzisiaj na warsztat bierzemy kabaczka;)
Składniki:
- 1 kabaczek średniej wielkości
- 1 duża cebula
- kiełbasa ( ilość według uznania)
- 2 duże marchewki
- 2 papryki
- 4 pomidory, sparzone i obrane ze skórki
- sól, pieprz
- majeranek, natka pietruszki
- łyżeczka słodkiej papryki
- bulion ( może być z kostki)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
W garnku o grubszym dnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu posiekaną cebulkę. Następnie dorzucamy pokrojoną kiełbasę, a po kilku minutach kolejno pokrojone warzywa: paprykę, pomidory, marchewkę, kabaczka ( obranego ze skórki). Całość zalewamy bulionem. Ilość bulionu zależy od tego, czy wolicie gęstsze czy rzadsze leczo. Ja dolałam 600 ml.
Gotujemy wszystko na nie dużym ogniu, dodajemy koncentrat i przyprawy.
Leczo będzie gotowe, kiedy warzywa zmiękną i całość się lekko zagęści.
Smacznego!
Zazdroszczę takich własnoogródkowych plonów:-), alLeczo to jedna z moich ulubionych potraw w sezonie letnim.
OdpowiedzUsuńLubię takie danka :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione leczo:) mniam:)
OdpowiedzUsuńleczo smakuje i latem i zimą:))
OdpowiedzUsuńPozazdrościć skarbów ogródkowych, takie leczo musi być cudownie pyszne :)
OdpowiedzUsuńoj pyszne i aromatyczne, polecam gorąco!:)
Usuńidealne jedzonko na lato, mimo,że to gorące danie,,ale szybko się robi i jeszcze szybciej zjada!!
OdpowiedzUsuńdokładnie tak! można dodać ulubione warzywa:)
UsuńSezon wakacyjny w pełni to i świetne przepisy na leczo się pojawiają :) A moją wersję może znasz - http://leczo.net.pl/leczo-z-kabaczka ? :)
OdpowiedzUsuńa zaraz sobie poczytam;))
UsuńKarmelku, uwielbiam leczo. Czekam aż ceny papryki spadną i będę robiła moją ulubioną wersję ;)
OdpowiedzUsuńFakt, papryka ceną nie zachwyca, ale poczekamy, poczekamy:)
UsuńBardzo lubię kabaczka. W twojej wersji wygląda niezwykle apetycznie.
OdpowiedzUsuńdziękuję! pozdrawiam:)
UsuńUwielbiam leczo, mogłabym je jeść całe lato:)
OdpowiedzUsuńpycha!:) szybki obiad i pełen kolorowych warzyw:)
OdpowiedzUsuńpyszny szybki zdrowy obiad :)
OdpowiedzUsuńTeż zazdroszczę zasobów ogródkowych:-) A leczo z kabaczka obowiązkowo na letni obiad :-)
OdpowiedzUsuńŚliczny kabaczek! Leczo musiało być rewelacyjne:)
OdpowiedzUsuńdziękuję, kabaczki rosną jak na drożdżach;)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak dobre leczo :)
OdpowiedzUsuńFajnie byłoby mieć całe pole z kabaczkami i cukiniami:) Takie leczo robiłabym wtedy codziennie:)
OdpowiedzUsuńhehe ja w zeszłym roku robiłam leczo i dżemy i kabaczka w zalewie i potem już mi pomysłów brakowało, a kabaczki rosły i rosły:))
UsuńDodajcie koniecznie kukurydze!
OdpowiedzUsuń