czwartek, 29 sierpnia 2013

drożdżowe ciasto cynamonowe ( do odrywania)


Bardzo smaczne, puszyste  i pachnące cynamonem ciasto, do odrywania po kawałeczku, świetne do mleka czy herbaty. Łatwo się zagniata i nie sprawia problemów  :)
Przepis znalazłam na stronie www.domowe-wypieki.pl, skusiły mnie bardzo apetyczne zdjęcia :)

Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 50 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 50 g masła

*na nadzienie: 70 g masła stopionego ( ja użyłam 50g), 100g cukru brązowego, 2 łyżeczki cynamonu
*dodatkowo trochę masła i cukru z cynamonem do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i kilkoma łyżkami mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, jajka, sól, stopione masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat obsypany mąką, zagniatamy je i wałkujemy na prostokąt 30cm x 60cm.
Smarujemy je masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Ciasto kroimy na 6 pasków (wzdłuż krótszego boku) i układamy je jeden na drugim. Następnie znowu kroimy je na 6 kawałków i układamy bokiem w keksówce ( długość 25 cm) wysmarowanej masłem.

Przykrywamy foremkę i odstawiamy ciasto do podrośnięcia, aż  wypełni formę ( u mnie stało ok.30 minut).
Ciasto smarujemy masłem, obsypujemy cukrem i cynamonem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w formie na 30 minut.

Smacznego!

25 komentarzy:

  1. Bardzo lubię domowe-wypieki. Dziewczyny tam szaleją i kuszą do słodkości ;)
    Drożdżówek w postaci takiego odrywanego chlebka nie jadłam, ale jestem pewna, że jest pyszny. Uwielbiam cynamon!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, jest bardzo smaczne, a cynamonu można nie żałować, zapach cudny!

      Usuń
  2. ale super pomysł, każdy może sobie oderwac kawałek jaki chce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zabrać ze sobą na wyjazd i nie martwić się o nóż:)

      Usuń
  3. Jutro chyba wypróbuję, wygląda tak apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmiało, ja robię powtórkę:)

      Usuń
    2. O tak, nie dziwię się!
      Wyszło PYSZNE!
      http://ja-kama-mama.blogspot.com/2013/08/cynamonowe-ciasto-drozdzowe-do-odrywania.html

      Usuń
  4. oj widać, że jestes wielką fanką ciasta drożdżowego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam drożdżowe ciasta,,,i cynamon!!muszę to kiedyś zrobić,wspaniale wygląda u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyśmienite, przepiękne i smaczne !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ cudownie wyrosło:D boskie ciasto:) na sam widok mam ślinotok:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widziałam już chlebki takie do odrywania:-) Wyborne Twoje drożdżowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuję!! najfajniejsze jest to odrywanie:) polecam dziewczyny!

    OdpowiedzUsuń
  10. ale mi pieknie zapachniało ciastem drożdżowym i cynamonem :) musi byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mogę wpaść i oderwać kawałek? ;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to odrywanie tak się spodobało domownikom, że muszę upiec kolejne ciacho:)

      Usuń
  12. Ciągle mam je zrobić i co innego wypada :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Drożdżowe z cynamonem - moje ulubione! Mniam, narobiłaś mi smaka:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie mogę patrzeć na te zdjęcia;)! Odrywające się ciasto cynamonowe?? Karmel, Twój dryg do kucharzenia nakazuje mi sądzić, że to jest mistrzostwo świata! Oderwałabym sporooo!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Kochana! ciasto jest pyszne i polecam Ci je serdecznie:)

      Usuń
  15. Fajnie wygląda to ciasto :)) Będę musiała kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas na jednym się nie kończy;) stanowczo zbyt szybko znika!

      Usuń