czwartek, 29 sierpnia 2013
drożdżowe ciasto cynamonowe ( do odrywania)
Bardzo smaczne, puszyste i pachnące cynamonem ciasto, do odrywania po kawałeczku, świetne do mleka czy herbaty. Łatwo się zagniata i nie sprawia problemów :)
Przepis znalazłam na stronie www.domowe-wypieki.pl, skusiły mnie bardzo apetyczne zdjęcia :)
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 50 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 50 g masła
*na nadzienie: 70 g masła stopionego ( ja użyłam 50g), 100g cukru brązowego, 2 łyżeczki cynamonu
*dodatkowo trochę masła i cukru z cynamonem do posmarowania ciasta przed pieczeniem
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i kilkoma łyżkami mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, jajka, sól, stopione masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat obsypany mąką, zagniatamy je i wałkujemy na prostokąt 30cm x 60cm.
Smarujemy je masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Ciasto kroimy na 6 pasków (wzdłuż krótszego boku) i układamy je jeden na drugim. Następnie znowu kroimy je na 6 kawałków i układamy bokiem w keksówce ( długość 25 cm) wysmarowanej masłem.
Przykrywamy foremkę i odstawiamy ciasto do podrośnięcia, aż wypełni formę ( u mnie stało ok.30 minut).
Ciasto smarujemy masłem, obsypujemy cukrem i cynamonem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w formie na 30 minut.
Smacznego!
Bardzo lubię domowe-wypieki. Dziewczyny tam szaleją i kuszą do słodkości ;)
OdpowiedzUsuńDrożdżówek w postaci takiego odrywanego chlebka nie jadłam, ale jestem pewna, że jest pyszny. Uwielbiam cynamon!
polecam, jest bardzo smaczne, a cynamonu można nie żałować, zapach cudny!
Usuńale super pomysł, każdy może sobie oderwac kawałek jaki chce :)
OdpowiedzUsuńmożna zabrać ze sobą na wyjazd i nie martwić się o nóż:)
UsuńJutro chyba wypróbuję, wygląda tak apetycznie!
OdpowiedzUsuńśmiało, ja robię powtórkę:)
UsuńO tak, nie dziwię się!
UsuńWyszło PYSZNE!
http://ja-kama-mama.blogspot.com/2013/08/cynamonowe-ciasto-drozdzowe-do-odrywania.html
oj widać, że jestes wielką fanką ciasta drożdżowego:)
OdpowiedzUsuńjestem, jestem:)
Usuńuwielbiam drożdżowe ciasta,,,i cynamon!!muszę to kiedyś zrobić,wspaniale wygląda u Ciebie!
OdpowiedzUsuńdzięki Margo, zrób koniecznie!
UsuńWyśmienite, przepiękne i smaczne !!!
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa, pozdrawiam!
Usuńależ cudownie wyrosło:D boskie ciasto:) na sam widok mam ślinotok:)
OdpowiedzUsuńWidziałam już chlebki takie do odrywania:-) Wyborne Twoje drożdżowe :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję!! najfajniejsze jest to odrywanie:) polecam dziewczyny!
OdpowiedzUsuńale mi pieknie zapachniało ciastem drożdżowym i cynamonem :) musi byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńmogę wpaść i oderwać kawałek? ;-))
OdpowiedzUsuńto odrywanie tak się spodobało domownikom, że muszę upiec kolejne ciacho:)
UsuńCiągle mam je zrobić i co innego wypada :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe z cynamonem - moje ulubione! Mniam, narobiłaś mi smaka:D
OdpowiedzUsuńNie mogę patrzeć na te zdjęcia;)! Odrywające się ciasto cynamonowe?? Karmel, Twój dryg do kucharzenia nakazuje mi sądzić, że to jest mistrzostwo świata! Oderwałabym sporooo!;)
OdpowiedzUsuńdziękuję Kochana! ciasto jest pyszne i polecam Ci je serdecznie:)
UsuńFajnie wygląda to ciasto :)) Będę musiała kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńu nas na jednym się nie kończy;) stanowczo zbyt szybko znika!
Usuń