Bardzo lubię roladę śmietanową!
Tym razem miałam ochotę dodać do niej również trochę dżemu z czarnej porzeczki, który zrobiłam kilka dni temu:) Co tu dużo pisać...po prostu pycha!
Polecam gorąco, ciasto jest miękkie, a słodycz śmietany przełamana jest lekko kwaskowatym dżemem:))
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 7 łyżek mąki
- 3 łyżki wody ( zimnej, przegotowanej)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao gorzkiego
* ok.350 ml śmietany 30% + 1 fix do śmietany + 1/2 szkl cukru pudru
* dżem z czarnej porzeczki
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao - miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto wylewamy na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Przygotowujemy wilgotną ściereczkę i upieczony biszkopt przekładamy na nią papierem do góry.
Zdejmujemy go delikatnie, a ciasto zwijamy w roladę, razem ze ściereczką.
Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z fiksem i cukrem.
Wystudzony biszkopt rozwijamy delikatnie, smarujemy warstwą dżemu, a następnie wykładamy śmietanę.
Delikatnie zwijamy.
Pakujemy w folię aluminiową i chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
uwielbiam dżem z czarnej porzeczki, Twoja rolada idealna!
OdpowiedzUsuńdziękuję Ci bardzo!
Usuńcudo zamknięte w jednym kawałku:D
OdpowiedzUsuńracja ;) ale na jednym kawałku ciężko mi przestać:D
UsuńOjej wywołuje ślinotok i ta porzeczka, ojej :)
OdpowiedzUsuńhehe, częstuj się:)
UsuńTaka rolada to niebo w gębie! Uwielbiam chyba w każdej wersji smakowej....
OdpowiedzUsuńja też! ;)
Usuńjuż sobie wyobrażam ten smak:) mmmmmmmmmm poezja
OdpowiedzUsuńdziękuję, polecam serdecznie tą roladkę:)
UsuńUwielbiam biszkoptowe rolady! :) Są takie delikatne, lekkie jak chmurka! Do tego ta śmietanka słodka i pewnie lekko kwaśny dżem - jak dla mnie idealnie dobrane smaki :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak, w sam raz na lato:)
Usuńjak ja dawno rolady nie jadłam :)) Nie chcesz mi podesłać kawałek ?:D
OdpowiedzUsuńhehe przyjeżdżaj do mnie na kawałek roladki:))
UsuńOj, na pewno pycha! Z dżemem domowym z pewnością rozpływa sie w ustach!
OdpowiedzUsuńoj tak:))
Usuńwspaniale się udała!!I ten smak pewnie powala co??Zjedzona na dworze to dopiero musi smakować!!
OdpowiedzUsuńJa od wczoraj walczyłam ze śliwkami,,powidła i soczek już zrobione,a dostałam ok 10 kg ,,a na dworze skwar,,,ledwo zrobiłam!
oj kobieto to się narobiłaś! ten upał nie pomaga:)
UsuńJuż wiem co za mną chodziło cały dzień. Takiej rolady mi potrzeba!
OdpowiedzUsuńjuż czuję ten zapach ... mmmm! chętnie bym się w nią wgryzła! :D
OdpowiedzUsuńBAKING GURU! <3
OdpowiedzUsuńKarmel biorę grubego plastra! ;))
OdpowiedzUsuńśmiało, częstuj się ;))
UsuńJa też bardzo lubię, jak na razie tylko jeść, ale może w końcu się odważę i zrobię :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie, na pewno nie pożałujesz:)
UsuńPo prostu piękne :) wyższa sztuka kucharzenia :)
OdpowiedzUsuńa wiesz, wbrew pozorom to nie trudne ciasto, spróbuj:)
UsuńZ takim dżemem to na pewno pyyyycha!:)
OdpowiedzUsuńtak, polecam:))
UsuńCzy jeszcze coś zostało? Pewnie jak zwykle się spóźniłam;-(?
OdpowiedzUsuńoj Kochana rozeszła się jak świeże bułeczki ;)
UsuńJak ja lubię takie rolady!!!
OdpowiedzUsuń