poniedziałek, 5 sierpnia 2013

rolada ze śmietaną i dżemem z czarnej porzeczki

Bardzo lubię roladę śmietanową!
Tym razem miałam ochotę dodać do niej również trochę dżemu z czarnej porzeczki, który zrobiłam kilka dni temu:) Co tu dużo pisać...po prostu pycha!
Polecam gorąco, ciasto jest miękkie, a słodycz śmietany przełamana jest lekko kwaskowatym dżemem:))

Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 7 łyżek mąki
- 3 łyżki wody ( zimnej, przegotowanej)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao gorzkiego

* ok.350 ml śmietany 30% + 1 fix do śmietany + 1/2 szkl cukru pudru
* dżem z czarnej porzeczki

Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao -  miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto wylewamy na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Przygotowujemy wilgotną ściereczkę i upieczony biszkopt przekładamy na nią papierem do góry.
Zdejmujemy go delikatnie, a ciasto zwijamy w roladę, razem ze ściereczką.
Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z fiksem i cukrem.

Wystudzony biszkopt rozwijamy delikatnie, smarujemy warstwą dżemu, a następnie wykładamy śmietanę.
Delikatnie zwijamy.
Pakujemy w folię aluminiową i chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego!

32 komentarze:

  1. uwielbiam dżem z czarnej porzeczki, Twoja rolada idealna!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudo zamknięte w jednym kawałku:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. racja ;) ale na jednym kawałku ciężko mi przestać:D

      Usuń
  3. Ojej wywołuje ślinotok i ta porzeczka, ojej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka rolada to niebo w gębie! Uwielbiam chyba w każdej wersji smakowej....

    OdpowiedzUsuń
  5. już sobie wyobrażam ten smak:) mmmmmmmmmm poezja

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam biszkoptowe rolady! :) Są takie delikatne, lekkie jak chmurka! Do tego ta śmietanka słodka i pewnie lekko kwaśny dżem - jak dla mnie idealnie dobrane smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak ja dawno rolady nie jadłam :)) Nie chcesz mi podesłać kawałek ?:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe przyjeżdżaj do mnie na kawałek roladki:))

      Usuń
  8. Oj, na pewno pycha! Z dżemem domowym z pewnością rozpływa sie w ustach!

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniale się udała!!I ten smak pewnie powala co??Zjedzona na dworze to dopiero musi smakować!!
    Ja od wczoraj walczyłam ze śliwkami,,powidła i soczek już zrobione,a dostałam ok 10 kg ,,a na dworze skwar,,,ledwo zrobiłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj kobieto to się narobiłaś! ten upał nie pomaga:)

      Usuń
  10. Już wiem co za mną chodziło cały dzień. Takiej rolady mi potrzeba!

    OdpowiedzUsuń
  11. już czuję ten zapach ... mmmm! chętnie bym się w nią wgryzła! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Karmel biorę grubego plastra! ;))

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja też bardzo lubię, jak na razie tylko jeść, ale może w końcu się odważę i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Po prostu piękne :) wyższa sztuka kucharzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a wiesz, wbrew pozorom to nie trudne ciasto, spróbuj:)

      Usuń
  15. Z takim dżemem to na pewno pyyyycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy jeszcze coś zostało? Pewnie jak zwykle się spóźniłam;-(?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj Kochana rozeszła się jak świeże bułeczki ;)

      Usuń
  17. Jak ja lubię takie rolady!!!

    OdpowiedzUsuń