sobota, 7 czerwca 2014
ciasto z rabarbarem w zestawie z orzeźwiającym kompotem
Jest piękny, słoneczny i gorący dzień !
Pomyślałam, że warto byłoby skorzystać z takiej fantastycznej pogody i zjeść coś smacznego na dworze :)
Wybrałam proste ciasto z rabarbarem i pyszny kompot!
Przygotowanie nie zabrało mi wiele czasu, a przyjemność jest ogromna!
Składniki na ciasto ( średnia tortownica):
- 4 jajka
- szkl cukru
- szkl oleju
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łodygi rabarbaru
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i mieszamy na niższych obrotach. Następnie do powstałej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dorzucamy sól. Delikatnie miksujemy i ciasto przelewamy do formy.
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Układamy na wierzchu ciasta.
Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
(Najlepiej kontrolować czas i sprawdzić patyczkiem).
Składniki na kompot:
- 2 łodygi rabarbaru ( obrane i pokrojone)
- truskawki - kilkanaście sztuk
- cukier
- 2,5 l wody
Rabarbar i truskawki zalewamy wodą i zagotowujemy.
Trzymamy na niedużym ogniu przez 10-15 minut, następnie słodzimy i gotowe :)
Najlepiej smakuje schłodzony!
Smacznego!
mi takie ciasta na oleju nie wychodzą:((, podobnie jak jogurtowe , Twoje jest przewspaniałe!!
OdpowiedzUsuńdziękuję Ula, grunt to się nie poddawać, w końcu się uda ;)
UsuńAle zapachniałaś tym ciastem. Do tego cudnie wyrosło. Teraz, po obiedzie chętnie zjadłabym taki deser:)
OdpowiedzUsuńKrysiu zapraszam:)
Usuńwspaniały, letni zestaw:) wszystko co kocham!
OdpowiedzUsuńdziękuję, ja też uwielbiam takie zestawy, pyszne i proste :)
OdpowiedzUsuńrewelacja, nie ma nic lepszego o tej porze roku:)
OdpowiedzUsuńGdybym tylko miała rabarbar...
OdpowiedzUsuńciasto wygląda przepysznie a kompot.... wiesz co dobre!
:)
dzięki:) proste, sprawdzone przepisy zawsze najlepsze:)
Usuńale kusisz ciachem :)
OdpowiedzUsuńLekkie, zwykłe ciasto i kompot-cudowności!!!
OdpowiedzUsuńŚwietny, pyszny duecik! L0(
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast rabarbaru mozna np. jagody albo maliny uzyc?
OdpowiedzUsuńoczywiście, można użyć innych owoców, tylko te bardziej soczyste proszę posypać wcześniej lekko bułką tartą :)
UsuńJa w ten upał nie jestem w stanie nic upiec:-) Dobrze mają z Tobą:-)
OdpowiedzUsuńpyszności serwujesz :)
OdpowiedzUsuń