czwartek, 26 czerwca 2014
dżem z czerwonej i czarnej porzeczki
Nadszedł najpiękniejszy sezon, a wraz z nim świeże , pyszne owoce!
Część z nich dzieciaki zjadają prosto z krzaczków, a to co zostanie ja pakuję do słoiczków :)
Tym razem zrobiłam dżem porzeczkowy. Bardzo smaczny, lekko kwaskowaty, a co najważniejsze domowy, bez sztucznych dodatków.
Jeżeli macie porzeczki to gorąco polecam, bo przygotowanie jest bardzo proste!
Składniki -ilość według uznania - u mnie mniej więcej tak:
- ok. 1 kg porzeczki czerwonej
- ok. 300 g porzeczki czarnej
- cukier
Umyte, przebrane porzeczki zasypujemy cukrem.
Ja przygotowuję je od razu w garnku, w którym będą gotowane. Ilość cukru zależy od Was, czy ma to być mocno słodki dżem, czy kwaskowaty.
Odstawiamy je na kilka godzin, można również na całą noc i zabrać się do pracy rano .
Dżem gotujemy na małym ogniu, często mieszając i zbierając szumowiny.
Kiedy zgęstnieje, gorący dżem przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Smacznego!
Uwielbiam takie domowe przetwory...
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam :)
Usuńz domowymi przetworami to ja raczej nie mam po drodze, ale widzę, że to poważny błąd:)
OdpowiedzUsuńno pewnie, czas to zmienić :)
UsuńBardzo lubię dżemy z porzeczek. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńdomowe dżemy są najlepsze!
OdpowiedzUsuńPyszności, ja w tym roku zrobiłam kilka słoiczków dżemu z czerwonej porzeczki, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam również, te domowe dżemy są pyszne :)
UsuńMasz rację to teraz najpiękniejszy okres, kiedy mamy owoce i możemy jeść na surowo, prosto z krzaka. I robić takie wspaniałe przetwory. Dżemik porzeczkowy na zimę jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńI jaka przyjemność jesienią lub zimą otworzyć sobie słoiczek dżemu :)
UsuńTaki domowy dżem musi być pycha! :)
OdpowiedzUsuńniebo w gębie:) nie ma to jak swoje przetwory:) podeślij choć słoiczek twoich wspaniałości;)
OdpowiedzUsuńdzięki, zapraszam do siebie zawsze to weselej zjeść w towarzystwie ;)
UsuńMoja mam robiła wczoraj podobny dżem - po prostu pychota!:)
OdpowiedzUsuńMama wie co dobre:)
UsuńKiedyś podziękowałabym z taki dżem, bo porzeczek nie trawiłam, a dzisiaj dałabym się pokroić za nawet ociupinkę;-)
OdpowiedzUsuńno widzisz jak to smaki się zmieniają, dżemik polecam jak najbardziej :)
UsuńBardzo lubię dżemy porzeczkowe :)
OdpowiedzUsuńMamy na prawdę podobne smaki- uwielbiam takie kwaskowate dżemiki!
OdpowiedzUsuńmniam! jakie pyszności!
OdpowiedzUsuńDomowe przetwory-to jest to co najbardziej lubię:-)
OdpowiedzUsuń