czwartek, 31 lipca 2014
domowe masło
W jednym z programów kulinarnych ( chyba Jamiego ) widziałam, jak domowym sposobem można przygotować masło.
Nie przypuszczałam, że jest to takie proste!
Postanowiłam przygotować masło pietruszkowe :)
Oczywiście idealnie byłoby, gdybyśmy mieli swojską - tłustą śmietankę, jednak taka 30% ze sklepu też świetnie się sprawdzi.
Polecam!
Składniki:
- śmietanka 30% - ja miałam 600 ml ( im więcej użyjecie , tym więcej masła wyjdzie )
- szczypta soli
- garść świeżej natki pietruszki
Do miksera ( np. takiego do koktajli) wlewamy śmietankę.
Ubijamy tak długo, aż zacznie się oddzielać płyn, a masło będzie się zbijać w grudki.
Po odlaniu tej wodnistej "maślanki", jeszcze trochę miksujemy i odsączamy resztki płynu.
Do masełka dodajemy posiekaną natkę pietruszki i szczyptę soli i całość mieszamy widelcem.
Oczywiście możecie dodać różne zioła, co tylko lubicie:)
Z 600 ml śmietanki wyszło mi 280 g masła.
Masło chłodzimy w lodówce.
Smacznego!
wspomnienia swojskiego masła mam z dzieciństwa spędzanego czasu u babci na wsi :-), też czasem dodaję do masła zioła, b lubię
OdpowiedzUsuńnajpiękniejsze wspomnienia, to wakacje spędzane u babci:)
UsuńPodziwiam! W dzisiejszych czasach zrobienie swojego masełka to jest coś! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) ale to akurat bardzo prosty sposób;))
UsuńMusi być pyszne! Bardzo lubię takie masełka z pietruszką,,,ale domowe to dopiero rewelacja !
OdpowiedzUsuńo tak, wyszło bardzo smaczne:)
UsuńA wiesz, że ja tez przypominam sobie, jak jeździłam na wieś i tam w maselnicy takie masło mój dziadek robił. To były czasy :)
OdpowiedzUsuńA co do Twojego masła, uważam że to świetny sposób na masło dobre, jak wiejskie :)
Kiedyś moja babcia też robiła masło, właśnie tak jak piszesz. Wtedy wszystko smakowało rewelacyjnie! My musimy sobie radzić z tym co mamy :)
UsuńPycha! najlepsze domowe. Niedawno też mnie naszło ale potrząsałam śmietankę w słoiku zamiast miksować:) przy okazji trochę gimnastyki ;-)
OdpowiedzUsuńMasz rację, trochę gimnastyki to dobra sprawa! ;)
UsuńBrzmi i wygląda apetycznie, warto wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpolecam, nam bardzo smakuje:)
Usuńkiedyś widziałam jak magda gessler zmuszała uczestników jej kulinarnych rewolucji do ubijania śmietanki ręcznie żeby uzyskać masło :) nie wiedziałam, że można sobie pomóc mikserem :) świetna sprawa!
OdpowiedzUsuńTen mikser to taka wersja dla leniwych ;))
UsuńO tak ! Kupiłaś mnie! I... właśnie uświadomiłam sobie jaka jestem głodna ;-)
OdpowiedzUsuńhahaha to zapraszam do mnie:)
Usuńwooowww genialne! nie powiedziałabym, że to takie proste:) brawo!
OdpowiedzUsuńsama byłam zaskoczona ;))
UsuńFajne, muszę sama zrobić :D
OdpowiedzUsuńRobiłam identyczne, i jestem niemal pewna, że właśnie też widziałam je u Jamiego :)
OdpowiedzUsuńodkryłam patent na masło jak kiedys się zagapiłam i za bardzo ubiłam śmietanę :P
OdpowiedzUsuńprosty sposób, a smak zupełnie inny :) te z ziołami również bardzo lubię :)
Bardzo fajny i prosty przepis na masełko. Pamiętam jak w zamierzchłych czasach mojego dzieciństwa czasami robiłam masło w specjalnym urządzeniu trwało to bardzo długo :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie to takie proste i swoje:-)
OdpowiedzUsuńLubię takie swojskie masło :)
OdpowiedzUsuń