sobota, 20 września 2014
bułeczki z suszonymi pomidorami i czarnuszką
Pyszne bułeczki na śniadanie, do szkoły lub pracy :)
Kanapki z takimi domowymi bułeczkami smakują o wiele lepiej niż z tymi ze sklepu.
Chyba nie muszę nikogo przekonywać do ich zrobienia ;)
Składniki:
- 450 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 180 ml ciepłej wody
- 17 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- 2 łyżki miękkiego masła
- czarnuszka, suszone pomidory
Drożdże posypujemy cukrem i dolewamy kilka łyżek ciepłej wody, mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, czarnuszkę i suszone pomidory, wbijamy jajko, dolewamy rozpuszczone drożdże i resztę wody, mieszamy łyżką i dodajemy masło.
Zagniatamy dokładnie ciasto - tak, żeby było elastyczne.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto chwilę zagniatamy i dzielimy na części ( 7 - 8 bułeczek).
Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, żeby podrosły.
Przed pieczeniem nacinamy je ostrym nożem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 18 minut.
( każdy piekarnik inaczej piecze, dlatego obserwujemy czy bułeczki nabrały złotego koloru)
Smacznego!
bułeczki z suszonymi pomidorami są pyszne :)
OdpowiedzUsuńNie ulega wątpliwości, że bułeczki domowe są najlepsze. Upiekłaś je z moja ulubioną czarnuszką i pomidorami. Pysznie... mniam
OdpowiedzUsuńPysznie! Też czasem piekę bułeczki na śniadanie!
OdpowiedzUsuńAle pyszne bułeczki. Z chęcią takie zrobię :-) dziękuje i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńŚliczne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńYummy!!! Jadłabym każdego dnia na śniadanko!
OdpowiedzUsuńdomowe zawsze najlepsze :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Wam bardzo za miłe słowa :) pozdrawiam gorąco w ten deszczowy dzień!
OdpowiedzUsuńMnie nie musisz z pewnością, bułeczki wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję!:)
Usuń