środa, 24 czerwca 2015

chleb z żurawiną


Dzisiaj chciałam Wam polecić chleb, który znalazłam na stronie kotlet.tv. Jest bardzo prosty w wykonaniu i świetnie smakuje! Z podanej ilości składników wychodzi niewielki chlebek, dlatego następnym razem podwoję składniki lub upiekę po prostu dwie keksóweczki. Bardzo nam posmakował!

Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- saszetka drożdży 7g
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1/2 szkl suszonej żurawiny

Wszystkie składniki kolejno wsypujemy do miski i mieszamy łyżką.
Przykrywamy i odstawiamy na godzinę lub trochę dłużej, aż ciasto zwiększy swoją objętość.
Następnie przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy 180 stopni i czas ok. 50 minut.
(Chleb rośnie w czasie nagrzewania piekarnika.)
Gotowe!

Smacznego!

środa, 17 czerwca 2015

chłodnik z botwinki


Chłodnik i ziemniaczki to dla mnie najlepszy obiad na upały , a także na inne ciepłe, wiosenne i letnie dni.
Kto jadł ten wie, a kto nie miał okazji powinien jak najszybciej spróbować :)

Składniki:
- pęczek botwinki z buraczkami
- pęczek koperku
- 1 świeży ogórek
- 2 gęste jogurty naturalne (po 330g) lub kefiry - do wyboru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz ,cukier
- 1/2 l wody lub bulionu

Botwinkę i buraczki myjemy i drobno kroimy.
Zalewamy wodą, dodajemy sól i troszkę cukru i gotujemy do miękkości.
( Zamiast wody można użyć bulionu. Ja często gotuję więcej i mrożę i właśnie taki bulion wykorzystałam do chłodnika.)
Po ugotowaniu wywar studzimy, a następnie dodajemy pokrojonego ogórka, koperek i całość mieszamy z jogurtami i śmietaną.
Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli ktoś lubi może zakwasić np. sokiem z cytryny.
Schładzamy w lodówce i gotowe!

Smacznego!