czwartek, 11 lutego 2016
domowa daktylowa "nutella"
Nasze dzieci kochają nutellę, a ja szczerze nie cierpię tej ze sklepu ze względu na jej skład.
Wolę zrobić taki krem do smarowania sama, bo wtedy wiem, że nie szkodzę dzieciom.
Domowa "nutella" jest mega smaczna i banalnie prosta do zrobienia :)
Składniki:
- 130g suszonych daktyli
- 130g orzechów laskowych ( ale można kombinować z innymi)
- 2-3 łyżki zwykłego gorzkiego kakao
- 50ml mleka
- odrobina soli
Daktyle należy zalać gorącą wodą i moczyć kilka godzin. Najlepiej zostawić na noc, lub przygotować rano i po pracy zabrać się za miksowanie :) Odsączamy je lekko z wody i wrzucamy do blendera, dodajemy sól, kakao i mleko. Miksujemy na gładką masę i przekładamy do miseczki.
Orzechy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Kiedy orzechy się uprażą, skórki popękają. Wykładamy je na ściereczkę, zawijamy i pocierając zdejmujemy skórki. Następnie, wystudzone orzechy , pozbawione skórek blendujemy na gładką masę( w rodzaju masła orzechowego) lub zostawiamy drobniutkie kawałeczki - ja właśnie tak zrobiłam.
Do orzechów dokładamy masę daktylową i całość jeszcze raz miksujemy, żeby wszystko się dobrze połączyło.
Nasz krem przekładamy do słoiczka i gotowe!
Smacznego!
domowa jest pyszna :) też staram się kombinować z takimi kremami w domu :)
OdpowiedzUsuńfajne smaki wychodzą:)
UsuńMusi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńoj jest :))
UsuńUwielbiam i często sama taką robię :-)
OdpowiedzUsuńPycha! ja robię ze śliwek, rewelacja
OdpowiedzUsuńDaktella w różnych odmianach smakuje cudownie. Lepiej niż Nutella. ;)
OdpowiedzUsuńna 100% lepiej :))
UsuńAle pomysł! Karmel, to także mógłby być świetny dodatek np. do krakersów na małą imprezę ;) Wcielam przepis w życie! Pozdrawiam Cię serdecznie!
OdpowiedzUsuńKochana masz rację! Na krakersach super będzie :)) Buźka!
UsuńGenialny przepis! Jutro wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń