sobota, 14 stycznia 2017
oponki serowe
Kiedy nie wiadomo co zrobić z nadmiarem białego sera, warto usmażyć takie oponki.
Bardzo łatwo je przygotować, są pyszne i na pewno żaden z domowników się im nie oprze :)
W związku z tym, że zgubiłam swój przepis, skorzystałam z zamieszczonego na tej stronie www.domowe-wypieki.pl. Polecam!
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 500 g półtłustego białego sera
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 4 żółtka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka octu
- 250 ml kwaśnej śmietany
* olej do smażenia
* cukier puder do posypania
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ser ( można przecisnąć przez praskę,ja rozgniotłam widelcem), oba rodzaje cukru, żółtka, sodę , ocet i śmietanę. Zagniatamy ciasto ( jeśli będzie klejące można dodać trochę mąki). Następnie wykładamy na blat obsypany mąką i wałkujemy na grubość 1 - 1,5 cm. Szklanką wycinamy kółeczka, a środek kieliszkiem.
W rondlu rozgrzewamy olej ( tyle, żeby oponki swobodnie pływały).
Smażymy na złoty kolor.
Wykładamy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.
Po wystudzeniu posypujemy pudrem.
*białka, które nam zostały można zamrozić i wykorzystać później do bezy
Smacznego!
Całe wieki nie jadłam, a one są takie pyszne:)
OdpowiedzUsuńPycha! Zjadłabym wszystkie na raz. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Wlasnie Tez ich dawno nie jadlam Sa troche zapomniane a zupełnie niepotrzebnie bo sa cudowne Oj trzeba zrobić w domku i cieszyc się smakiem nie myslac o kaloriach Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńsmakowite oponki :) nie jadłam całe wieki.
OdpowiedzUsuńlubie oponki serowe, nie raz juz smazylam :D
OdpowiedzUsuńtrzeba bedzie znowu zrobic na tlusty czwartek :D
Karnawalowe szaleństwo trwa ;)
OdpowiedzUsuńOj znamy, znamy ten smak...
OdpowiedzUsuń