niedziela, 18 czerwca 2017

letni biszkopt z truskawkami


Po niedzielnym obiedzie przyda się coś słodkiego do kawy :)
Ten biszkopt zrobicie w kilka chwil, dodacie duuużo truskawek i będzie po prostu pysznie!

Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1,5 szkl mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-  do nasączenia biszkoptu: szkl przegotowanej , ostudzonej wody z sokiem z cytryny

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Przesiewamy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach ,  do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do tortownicy okrągłej lub prostokątnej , której dno wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 min.
Sprawdzamy patyczkiem.

Dodatkowo:
- 2 opakowania mascarpone zmiksowane z  4 łyżkami cukru pudru
- truskawki

Biszkopt po ostudzeniu nasączamy, smarujemy serkiem mascarpone, następnie obkładamy świeżymi truskawkami.
Można dodatkowo udekorować listkami mięty.

Smacznego!


sobota, 10 czerwca 2017

ciasto bananowo-daktylowe

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, warto upiec to ciasto :)
Nie musimy nawet wyciągać miksera, bo wszystko możemy pomieszać widelcem.
Poza tym banany i daktyle dają nam tyle słodyczy, że cukru wsypujemy zaledwie trzy łyżki, lub rezygnujemy z jego dodania :)

Składniki:
- 1 duży dojrzały banan
- 250g daktyli
- 2 małe jajka
- 1/2 szkl oleju
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru

Daktyle zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na kilka godzin. ( można zostawić na noc, a rano upiec ciasto)
W misce rozgniatamy widelcem banana, wbijamy jajka, dolewamy olej, dokładnie mieszamy.
Dorzucamy pokrojone daktyle.
Wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier.
Wszystko dokładnie mieszamy widelcem.

Ciasto przekładamy do małej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45-50 minut ( sprawdzamy patyczkiem).

Smacznego!

niedziela, 4 czerwca 2017

gołąbki z młodej kapusty


Dzisiaj obiad z serii tradycyjnych :)
W tygodniu staram się gotować coś szybkiego, często "na dwa dni", bo czasu jest mało i gdy wracamy głodni do domu, to nie chcemy czekać długo na posiłek.

Dzisiaj jednak jest niedziela, nigdzie mi się nie spieszy, dlatego na obiad są gołąbki.
W naszym domu wszyscy je bardzo lubimy.

Składniki:
- główka młodej kapusty
- 1 kg mięsa mielonego ( ja zmieliłam łopatkę)
- sól, pieprz
- 100 g ryżu
- garść suszonej włoszczyzny
- marchewka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- koperek świeży

Kapustę nacinamy u nasady liści.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy kapustę nacięciem do dołu.
Chwilę parzymy, a kiedy liście zmiękną, ostrożnie odwracamy.
Po kilku minutach każdy liść oddzielamy od główki i wyjmujemy ( delikatnie ścinamy zgrubiałą część liścia).

Mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ryż suchy lub ugotowany i dokładnie mieszamy.
Porcję mięsa nakładamy na liść i zwijamy ( zakładając boki do środka).

Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi , następnie układamy ścisło gołąbki.
Zalewamy gorącą wodą, dodajemy suszoną włoszczyznę, marchewkę pokrojoną w kosteczkę, doprawiamy.
Przykrywamy mniejszą przykrywką ,żeby obciążyć gołąbki.
Gotujemy godzinę, pod koniec dodajemy koncentrat, świeży koperek.

Można w razie potrzeby zagęścić sos zasmażką ( ale nie jest to konieczne).

Smacznego!