środa, 11 kwietnia 2012

rogaliki

Fantastyczne rogaliki z marmoladą, delikatne, mogą poleżeć kilka dni i nadal są pyszne..(chociaż nie często mi się  zdarza, żeby poleżały dłużej, bo zwykle zostają szybko  zjedzone co do ostatniego okruszka:))
Składniki:
- 1kg mąki
- 2 margaryny
- 4 jajka całe
- 4 łyżki śmietany
- 10dag drożdży
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
*marmolada twarda

Mąkę siekamy z margaryną. Jajka należy roztrzepać w miseczce, a drożdże rozmieszać z cukrem. Do mąki z margaryną dodajemy drożdże, jajka, śmietanę, cukier waniliowy i zagniatamy ciasto.
Wałkujemy po kawałku na placki, z których wykrawamy trójkąty, nakładamy na nie marmoladę i zawijamy.
Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz