Trochę się ochłodziło, więc można w końcu coś pysznego upiec:) Upał był wykańczający i nie chciało mi się w ogóle zbliżać do kuchni, ale dzisiaj kupiłam śliwki i od razu pomyślałam o tym cieście. Szybkie, smaczne i możemy je zrobić właściwie z dowolnymi owocami :))
Składniki:
- 250 g margaryny
- 1 szkl cukru
- 3 łyżki wody
- 2 jajka
- 2 szkl mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- śliwki
Margarynę z cukrem i wodą rozpuszczamy w rondelku ( nie gotujemy). Po przestudzeniu dodajemy jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Ciasto wylewamy na blaszkę ( u mnie tortownica 24cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na chwilkę, żeby wierzch się ściął, następnie wyjmujemy i szybciutko układamy na wierzchu pokrojone na ćwiartki owoce.
Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy aż ciasto uzyska złoty kolor (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy gotowe) .
Smacznego!
My z mamą lubimy piec takie lekkie ciasta z owocami:) musiało być naprawdę smaczne:)
OdpowiedzUsuńTakie proste są chyba najlepsze do herbatki po południu:)
Usuń