środa, 1 sierpnia 2012

ogórki po żydowsku

Ciąg dalszy przetworów,  czyli ogórki po żydowsku według przepisu mojej Teściowej :) Jeśli ktoś lubi korniszony, to pewnie posmakują mu też ogórki w takim wydaniu. Pracy przy nich nie jest dużo, a zimą z przyjemnością otwiera się takie słoiki własnej roboty :)

Składniki ( u mnie na 5 słoików 0,4l):
- ogórki obrane i pokrojone w kostkę
- 4 szkl wody
- 1 szkl cukru
- 1 szkl octu
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- korzeń chrzanu
- łyżka gorczycy
- koper

Pokrojone ogórki solimy i zostawiamy na 2-3 godziny. Następnie na dno wyparzonych słoików wkładamy po kawałku korzenia chrzanu i zapełniamy ogórkami. Wodę, ocet i cukier zagotowujemy, potem dodajemy czosnek, pokrojoną cebulkę i marchewkę, koperek i gorczycę. Gotujemy zalewę kilka minut, a następnie gorącą zalewamy ogórki. Od razu zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz