Na dzisiejszy obiad kotlety mielone przygotowałam nieco inaczej niż zwykle. Wszystko dzięki Antence z bloga smaacznykasek.blogspot.com - kotlety mielone przestały być nudne :)) Moja wersja trochę się różni, ponieważ u Antenki w kotlecikach znalazła się również kapusta pekińska, a ja zrobiłam tylko z serem i parówką.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 bułka ( namoczona i odciśnięta)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- 3 parówki
- 6 niedużych plasterków sera żółtego
- bułka tarta
- olej do smażenia
Do mięsa dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, bułkę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Parówki kroimy na połowę. Mięso dzielimy na 6 części, każdą spłaszczamy, układamy plasterek sera i parówkę, a następnie zwijamy i formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na nie dużym ogniu na złoty kolor. Przed podaniem kotleciki kroimy, będą się ładnie prezentowały na talerzu.
Smacznego!
hihihi wyglądają pysznie! cieszę się, że spróbowałaś i posmakowało;) ja na pewno do nich wrócę jeszcze nie raz
OdpowiedzUsuńOj tak, robiłam już dwa razy!! A jak dwa kotleciki zostały to świetnie wyglądały potem na kanapkach:))
Usuń