Od dłuższego czasu miałam ochotę na takie prawdziwe masło orzechowe, które mogłabym wykorzystać jako smarowidło na kanapki dla dzieci , jak również do wypieków, na przykład ciasteczek:) Zbyt proste byłoby znalezienie takiego masła na półce w sklepie no i nie miałabym satysfakcji, tak jak dzisiaj kiedy zrobiłam je sama:)) Nawet nie sądziłam, że jest to takie proste....
Składniki:
- pół kilograma fistaszków
- łyżeczka soli
*blender
Orzeszki wyjmujemy z łupinek i obieramy też z brązowej skórki, wrzucamy porcjami do blendera i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miski. Potem jeszcze raz całość umieszczamy w blenderze, dodajemy sól i miksujemy. Nie trzeba dodawać oliwy, ponieważ orzeszki są wystarczająco tłuste i tworzy się z nich super masło orzechowe, bez zbędnych dodatków:)
Wyszły mi dwa słoiczki i najlepiej przechowywać je w lodówce.
Smacznego!
Domowe masło orzechowe smakuje najlepiej. :) No i cenowo też wychodzi o wiele lepiej niż sklepowe. ;)
OdpowiedzUsuńCo prawda to prawda:))
Usuńo proszę, nie sądziłam, że to takie proste! Napisz proszę jakie jest w smaku, kupuję sklepowe, ale rzadko używam, bo coś mnie smak masła orzechowego nie przkoenuje:/ jak domowe jest zupełnie inne, to bym może zaryzykowała;)
OdpowiedzUsuńŚmiało możesz wypróbować, oczywiście na początek z mniejszej ilości orzeszków....ale nie sądzę, żebyś się rozczarowała:)) Pachnie pięknie orzechami, nie ma w nim nic sztucznego, ja dałam tylko sól, bo robiłam z nie solonych orzechów. Ale wiem , że inni robią z innych rodzajów orzeszków i wychodzi pysznie:)
UsuńAcha, jeśli wolisz bardziej chrupiące, to część orzeszków zmiksuj na gładko, a część zostaw posiekanych w mniejsze kawałeczki i razem wszystko przemieszaj.....też jest super:)
Usuńtak właśnie zrobię! zostawię troszkę takich chrupiących orzeszków!:)
Usuńśmiało! a ja lecę po chleb tostowy, bo dzieci czekają na kanapki z masłem orzechowym i bananem:))
UsuńRobiłam takie domowe masło orzechowe.
OdpowiedzUsuńAle bałam się ,że mój mikserem nie wytrzyma, więc najpierw zmieliłam orzeszki w maszynce do mielenia bakalii i dopiero później potraktowałam je mikserem,:D
każdy sposób jest dobry:)) ważne, żeby efekt nas zadowalał;)
UsuńKarmel, napisz jeszcze ile mniej więcej takie masło pozostaje świeże w lodówce?
OdpowiedzUsuńmiałam dwa słoiczki, z czego drugi wykorzystałam dopiero po ponad miesiącu przechowywania w lodówce, było smaczne i nic się z nim nie zrobiło, więc myślę, że miesiąc spokojnie :)
UsuńZrobiłam! Wyszło super! :)
OdpowiedzUsuńwidziałam:) wygląda świetnie!
UsuńKoniecznie muszę zrobić, bo na pewno lepsze od kupnego :)
OdpowiedzUsuńoj na 100% lepsze od tego ze sklepu:)
Usuń