czwartek, 30 sierpnia 2012

zupa pieczarkowa z klopsikami

Potrzebowałam na obiad czegoś sycącego i najlepiej  jednogarnkowego:) Miałam akurat ładne pieczarki więc padło na zupę pieczarkową. Ale żeby było treściwiej dodałam do niej klopsiki....Wyszło pysznie!

Składniki ( u mnie 3 l zupy) :
- pół kg mięsa mielonego przyprawionego jak na mielone
- pół kg pieczarek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- kilka ziemniaków
- sól, pieprz
- śmietana 18%
- natka pietruszki do posypania
- trochę oleju

Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka , zalewamy wodą i gotujemy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach, a pora siekamy na cieniutkie plasterki i dodajemy do ziemniaków. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, podsmażamy na suchej patelni i kiedy woda odparuje dorzucamy do pogotowanych warzyw. Z mięsa mielonego formujemy małe klopsiki i  na niewielkiej ilości oleju chwilę obsmażamy. Następnie dorzucamy je do zupy. Całość gotujemy kilka minut, przyprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną, posypujemy natką pietruszki i gotowe!
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Ciekawe - nigdy nie jadłam domowej zupy pieczarkowej. ;) Z chęcią bym spróbowała, mam wrażenie, że jest bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, jest smaczna i nie jest trudna w przygotowaniu:)) polecam, bo warto ugotować!

      Usuń
  2. pieczarkową to ja lubię i jadam, ale z klopsami? nie jadłam, ale od razu mi się takiej zachciało!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo bardzo apetycznie - choć w takiej wersji nie jadłem ale bardzo kusi swym wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:)) jest smaczna i można się obejść bez drugiego dania, jak jest mało czasu na gotowanie:)

      Usuń
  4. Bardzo fajny pomysł:)
    Dawno nie jadłam takiej zupki:)
    Ale nigdy nie jadłam z pulpecikami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robię taką zupę dosyć często, w różnych wersjach i szczerze polecam, bo świetnie smakuje:)

      Usuń