czwartek, 6 września 2012

cynamonki

Bułeczki z tego ciasta drożdżowego robiłam wiele, wiele razy......zawsze się udawały i były pyszne. Tym razem również postanowiłam wykorzystać ten przepis, ale dla odmiany zamiast nadzienia z  marmolady czy sera użyłam masła i cynamonu, a bułeczki umieściłam w formie na muffiny. Wyszło mi 26 fantastycznych cynamonowych bułeczek:)) Polecam!

Składniki:

- 550g mąki
- 1/2 szkl mleka (ciepłego)
- 1/2 szkl wody
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 20g drożdży świeżych
- jajko do posmarowania przed pieczeniem

*nadzienie- 3-4 łyżki masła stopionego, brązowy cukier, cynamon

Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajko, wodę i rozpuszczone drożdże. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Następnie ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na sporej wielkości prostokąt, smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, a następnie rolujemy. Ostrym nożem kroimy na kawałki i układamy je w formie na muffiny. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, żeby podrosły.
Przed pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 minut.
Smacznego!


12 komentarzy:

  1. Bułeczki cynamonowe bez formowania- to przepis dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie, pychotka. Już gdzieś widziałam przepis na bułeczki cynamonowe, muszę w końcu wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmiało! ja co chwilę wchodzę do kuchni po jedną:))

      Usuń
  3. Ale smakowite bułeczki. :) Nigdy nie robiłam cynamonek. Szczerze podziwiam, że Tobie wyszły tak ładne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o dziękuję, nie ma co podziwiać:)) jak się je umieści w formie muffinkowej to się podczas pieczenia same formują jak rosną:))

      Usuń
  4. Najlepsze ciacho drożdżowe to dla mnie właśnie z cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń