środa, 26 września 2012

gulasz z warzyw

Bardzo lubię programy kulinarne Nigela Slatera na BBC i często zapisuję sobie jego przepisy. Tym razem gotował gulasz z warzyw i nabrałam dużej ochoty przygotować coś  podobnego na obiad. Oczywiście zmodyfikowałam przepis według własnych potrzeb i tego co miałam w lodówce. W smaku przypomina leczo, ale warzywa są w większych kawałkach i dla moich mięsożerców dodałam mały bonus w postaci boczku:)) Gulasz podałam z ryżem.

Składniki:
- oliwa
- 1 kabaczek obrany i pokrojony w większą kostkę
- 2 papryki żółte pokrojone w kostkę
- 2 papryki czerwone pokrojone w kostkę
- 2 cebule posiekane
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 3 pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone
- 3 liście laurowe
- majeranek, tymianek, pietruszka, bazylia
- sól, pieprz
- 500ml przecieru pomidorowego lub zagęszczonego soku pomidorowego
- vegeta

* ryż
* wysmażony boczek

Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kabaczka. Zdejmujemy go z patelni do miski, a następnie obsmażamy paprykę. Również zdejmujemy ją z patelni.
Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy zioła, pomidory, a potem z powrotem paprykę. Wlewamy przecier pomidorowy, zmniejszamy ogień i czekamy chwilę, żeby sos nieco zgęstniał. Potem dodajemy kabaczka i liście laurowe. Doprawiamy i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Posypujemy świeżą bazylią.
Taki gulasz warzywny można podać z bagietką lub ryżem. Ja dodatkowo posypałam podsmażonym boczkiem:)
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Warzywny gulasz to jedno z moich ulubionych dań rodem z dzieciństwa. Lubię do niego powracać.

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię wszystko co ma dużą ilość dobrze doprawionych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię dania z dużą ilością warzyw:) w koncu to samo zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. :) super danie, uśmiechnęłam się na wzmiankę o boczku;) ja tez bym musiała moim panom coś podobnego dodać, no bo jak na obiad same warzywa?!;):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no taaak chociaż mały dodatek musi być:)

      Usuń
  5. Świetny pomysł, boczku nie dodam, bo mężydło lubi zjeść wegetariańskie danie kilka razy w tygodniu, uffff. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak można śmiało zrezygnować z boczku, za to posypać na przykład startym serem - tak dawałam dzieciom:) i były zachwycone:)polecam!

      Usuń
  6. Uwielbiam takie jedzonko :) mniam mniam ryż, kabaczek, papryczka, boczek ummmm :) niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. moje smaki! zdecydowanie! pycha!:)

    OdpowiedzUsuń