Dzisiaj jedno z moich ulubionych ciast! Pyszny biszkopt przekładany serem..:) Ciasto jest fantastyczne, nie przesłodzone, po prostu takie w sam raz! Po pierwszym kawałku chce się sięgnąć po następny.....;)
Gorąco polecam, jest to przepis mojej mamy.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na gładkie ciasto. Przelewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
Kiedy ciasto wystygnie kroimy na dwa blaty.
Masa serowa:
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 5 żółtek
- 600g twarogu mielonego
- 2 twarożki waniliowe
- cukier waniliowy
- piana z 5 białek
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 fiolki zapachu rumowego
Żółtka z cukrem i margaryną ucieramy na masę, dodajemy twaróg, twarożki , a także cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną, pianę z białek, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy zapach rumowy.
Polewa kakaowa: 1/2 margaryny rozpuszczamy w rondelku , dodajemy 1/2 szkl cukru i 3 łyżki wody. Jak się zagotuje, odstawiamy z ognia i dodajemy 1 łyżkę kakao i mieszamy. Studzimy.
Jedną część biszkoptu układamy w formie, smarujemy połową polewy kakaowej i wylewamy połowę masy serowej. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i powtarzamy czynności.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy jeszcze 40-50 minut.
Smacznego!
pięknie wyrośnięty biszkopt! a z masą serową to już bliziutko do nieba :))
OdpowiedzUsuńoj tak tak:)) dzięki!
Usuńjak nie za slodkie to w sam raz dla mnie:) ale bym zjadła kawałek i coś ugotowała, a tu muszę siedzieć nad orzeczeniem na jutro, w dodatku chyba będę chora, bo już flikam lekko:( ale postanowiłam upiec coś w piątek jak wróce w miarę żywa:P
OdpowiedzUsuńoj rozumiem, mnie też pobolewa to i owo...ale trzeba się brać w garść:)
Usuńnigdy nie wpadłam na to, aby zrobić serniko-biszkopt! :D super!
OdpowiedzUsuńo widzisz, a my jemy przy każdych imieninach i Świętach:))
UsuńM.. prawie jak sernik :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serowe wypieki <3
woowww! czegoś takiego jeszcze nie jadłam, ale jestem zachwycona:D zapisuję przepis, zrobię koniecznie, bo serowe wypieki uwielbiam!:D
OdpowiedzUsuńcieszę się w takim razie:)
UsuńPrzepysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńdzięki!
UsuńZ masą serową? już go lubie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńrewelacyjność ciasta biszkoptowego - puszystość uniwersalność :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak, czy z owocami czy z serem, dżemem - zawsze jest pyszny:)
UsuńWygląda super,,znając Ciebie i Twój dar pieczenia musi być wspaniałe!
OdpowiedzUsuńdwa razy pieczone?jeszcze tak biszkoptu nie robiłam!
dwa razy pieczony i bardzo smaczny:) dziękuję za miłe słowa!
UsuńOszalałam! Ale super!
OdpowiedzUsuńhehe nie szalej, po prostu zrób to ciacho:))
UsuńAle super wyszedł Ci ten biszkopt:D
OdpowiedzUsuńObłędne to ciacho!!! I na pewno też pyszne:)
OdpowiedzUsuńo dziękuję:) pyszne , polecam!
UsuńJAKA BLASZKA ?
OdpowiedzUsuńduża tortownica 27-28 cm.
UsuńWitam- po raz drugi piec w takiej samej temperat.....
OdpowiedzUsuńtak, w tej samej:)
Usuń