wtorek, 16 października 2012

biszkopt przekładany serem

Dzisiaj jedno z moich ulubionych ciast! Pyszny biszkopt przekładany serem..:) Ciasto jest fantastyczne, nie przesłodzone, po prostu takie w sam raz! Po pierwszym kawałku chce się sięgnąć po następny.....;)
Gorąco polecam, jest to przepis mojej mamy.

Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na gładkie ciasto. Przelewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
Kiedy ciasto wystygnie kroimy na dwa blaty.

Masa serowa:
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 5 żółtek
- 600g twarogu mielonego
- 2 twarożki waniliowe
- cukier waniliowy
- piana z 5 białek
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 fiolki zapachu rumowego

Żółtka z cukrem i margaryną ucieramy na masę, dodajemy twaróg, twarożki , a także cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną, pianę z białek, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy  zapach rumowy.

Polewa kakaowa: 1/2 margaryny rozpuszczamy w rondelku , dodajemy 1/2 szkl cukru i 3 łyżki wody. Jak się zagotuje, odstawiamy z ognia i dodajemy 1 łyżkę kakao i mieszamy. Studzimy.

Jedną część biszkoptu układamy w formie, smarujemy połową polewy kakaowej i wylewamy połowę masy serowej. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i powtarzamy czynności.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy jeszcze 40-50 minut.

Smacznego!



27 komentarzy:

  1. pięknie wyrośnięty biszkopt! a z masą serową to już bliziutko do nieba :))

    OdpowiedzUsuń
  2. jak nie za slodkie to w sam raz dla mnie:) ale bym zjadła kawałek i coś ugotowała, a tu muszę siedzieć nad orzeczeniem na jutro, w dodatku chyba będę chora, bo już flikam lekko:( ale postanowiłam upiec coś w piątek jak wróce w miarę żywa:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj rozumiem, mnie też pobolewa to i owo...ale trzeba się brać w garść:)

      Usuń
  3. nigdy nie wpadłam na to, aby zrobić serniko-biszkopt! :D super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o widzisz, a my jemy przy każdych imieninach i Świętach:))

      Usuń
  4. M.. prawie jak sernik :)
    Uwielbiam serowe wypieki <3

    OdpowiedzUsuń
  5. woowww! czegoś takiego jeszcze nie jadłam, ale jestem zachwycona:D zapisuję przepis, zrobię koniecznie, bo serowe wypieki uwielbiam!:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Z masą serową? już go lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjność ciasta biszkoptowego - puszystość uniwersalność :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak, czy z owocami czy z serem, dżemem - zawsze jest pyszny:)

      Usuń
  8. Wygląda super,,znając Ciebie i Twój dar pieczenia musi być wspaniałe!
    dwa razy pieczone?jeszcze tak biszkoptu nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dwa razy pieczony i bardzo smaczny:) dziękuję za miłe słowa!

      Usuń
  9. Ale super wyszedł Ci ten biszkopt:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Obłędne to ciacho!!! I na pewno też pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam- po raz drugi piec w takiej samej temperat.....

    OdpowiedzUsuń