czwartek, 11 października 2012

karkówka pieczona

Dzisiaj obiad dla mięsożerców :) Polecam pieczoną karkówkę z serem i cebulką! Wystarczy tylko przygotować składniki i obiad robi się sam :) Karkówka wychodzi miękka i soczysta!

Składniki:
- 6 plastrów karkówki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 6 plastrów żółtego sera
- kilka łyżek majonezu
- sól, pieprz

Cebulę kroimy w kosteczkę. Mięso posypujemy solą i pieprzem z obu stron( robimy to dopiero przed pieczeniem, nie trzeba wcześniej). Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na plastry mięsa wykładamy cebulę, następnie plastry sera i całość smarujemy majonezem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Mój mąż byłby zachwycony takim daniem, ja również, choć pewnie nieco mniej niż on :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z serem nigdy jej nie jadłam ;) Może dlatego, że ten rodzaj mięsa preferowałam kilka lat temu.

    OdpowiedzUsuń
  3. z serem jeszcze nigdy nie jadłam karkówki... ale wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. polecam dziewczyny, jeśli lubicie mięso:) ser topi się fajnie, miesza z majonezem i zapieka ....

    OdpowiedzUsuń
  5. MMM.. myślę ,że gdybym zastąpiła filetem z indyka też nie było by złe:))
    Akurat na stanie zamrażarki nie mam karkówki:)
    Smacze danie obiadowe:))

    OdpowiedzUsuń
  6. mm, czasem mam ochotę na taki kawał porządnego mięska :D no i ten ser, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Firma przesyła mi dane produkty, a ja zobowiązuję się do tego, ze wykorzystam je w swoich przepisach i zamieszczę je na swoim blogu :)

      Usuń
    2. ty sama wyszukujesz konkretne firmy, czy zgłaszają się do Ciebie?

      Usuń
  7. Zrobię na pewno:) Ale zamiast karkówki użyję filetu z kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiamy karkówkę, często ją robię, ale w taki wydaniu jeszcze nie mieliśmy:) przy najbliższej okazji wykorzystam twój przepis, bo to na pewno musi byc pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja daje warstwami cebula,karkówka,marchewka starta,pieczarki majonez ,ser żółty.Zapiekam.Pycha

    OdpowiedzUsuń
  10. super - naprawdę!!! Użyłam sera wędzonego. Fajnie podkreśla smak. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z tym wędzonym serem to świetny pomysł:)
      ja często piekę tą karkówkę na obiad, a teraz też dodam wędzonego sera!
      pozdrawiam!

      Usuń