Piekłam już murzynka wcześniej i zamieszczałam zdjęcie na blogu, ale tym razem zrobiłam dużą blachę :) taką dla dużej rodziny, na niedzielny wieczór! Może coś zostanie na jutro....albo i nie:)
Polecam Wam bardzo to ciasto, znane wszystkim, smaczne i w sam raz do mleka :)
Składniki:
- 2 szkl mleka
- 2 szkl cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1 margaryna
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 3 jajka
- 2 i 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżki kakao
- 4 szkl mąki
Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu z mlekiem, cukrem i cukrem z wanilią( nie dopuszczamy do wrzenia). Studzimy.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 55 minut. (najlepiej sprawdzić patyczkiem)
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.
Smacznego!
Ach, moje dzieciństwo!
OdpowiedzUsuńmasz rację, to taki smak dzieciństwa:)
Usuńpycha!:) x czasu już nie jadłam...
OdpowiedzUsuńtrochę zapominamy o tych dawnych wypiekach:)
UsuńNajlepsze ciasto czekoladowe:)
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym :) muszę w końcu zrobić!
OdpowiedzUsuńśmiało:) chętnie zajrzę do ciebie:)
UsuńKlasyka w wypiekach mojej mamy. Własnoręcznie jeszcze nigdy go nie robiłam, zawsze dochodzę do wniosku, że nie będe go piec bo w wykonaniu mamy jest najlepszy. :)
OdpowiedzUsuńno wiadomo, że mamy zawsze najlepsze! ale można upiec i zaskoczyć mamę:)
Usuńciasto z dawnych lat:)
OdpowiedzUsuńczęsto się u mnie w domku piekło murzynka do weekendowej kawki:)
mam sentyment do tego ciasta
Murzynek zawsze dobry :)
OdpowiedzUsuńjej, uwielbiam to ciasto :))
OdpowiedzUsuńWłaśnie wsadziłam do piekarnika i czekam na ciacho;)Mam nadzieję, że choć po części bedzie smakował jak mojej babci:)
OdpowiedzUsuńobawiam się, że smaki Babcinych wypieków są niedoścignione:))
UsuńUpiekłam wg przepisu i polałam czekoladą. Wszystkim bardzo smakuje. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo! pozdrawiam:))
Usuń