poniedziałek, 19 listopada 2012

szybkie ciasto ze śliwkami

Weszłam dzisiaj do sklepu i uśmiechnęły się do mnie piękne śliwki:)
Nie mogłam ich nie kupić, bo od razu pomyślałam o tym żeby upiec ciasto.  Ale takie szybkie, bez konieczności umazania dodatkowych naczyń.....takie wymieszane w jednej misce i już!
No i jest:) Pyszne i pachnące.....

Składniki:
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 2/3 szkl cukru białego
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna
- 4 jajka
- śliwki wypestkowane i podzielone na ćwiartki

Margarynę ucieramy z jajkami i cukrem białym oraz cukrem z wanilią ( najlepiej, żeby margaryna i jajka miały temperaturę pokojową). Następnie dodajemy składniki sypkie, mieszamy, a potem przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy 27 cm. Na wierzchu układamy śliwki.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1 godz. Ale najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Smacznego!

23 komentarze:

  1. pycha!:) czasem ma się ochotę na takie błyskawiczne wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, właśnie dzisiaj mi się zachciało takiego szybkiego ciasta:)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie smaczne, proste i szybkie ciasta. U mnie chyba będzie wersja z gruszkami. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no proszę, lato na talerzu:) zazdroszczę tych śliwek, u nas już ich nie widać:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz, na serio poczułam trochę lata jak upiekłam to ciasto! :)
      Ale w planach mam już pierniczki bo dzieci pytają KIEDY MAMO?? ;)

      Usuń
  4. to ciasto kojarzy mi się z letnimi wypiekami mojej mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tez ostatnio sobie takie machnęłam :) do kawy idealne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie, aż ślinka cieknie :) mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. ale wygląda pysznie!;) lubię szybkie ciasta, efektowne, a nie przygotowuje się go długo^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo:) ja też lubię takie ciasta, zawsze są na nie ochotnicy w domu:)

      Usuń
  8. Pięknie wyrosło!tez lubię takie szybkie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyrosło!tez lubię takie szybkie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetycznie wyglada , mam nadzieje ze moj wyjdzie rownie dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ciasto zwykle wychodzi bez problemu, na pewno się uda:)

      Usuń
  11. Pyszne ciasto, które przed chwilą upiekłam.Faktycznie prosty przepis.Przepyszny w smaku.Za pewnie na bazie tego ciasta można używać różnych owoców.Polecam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że się udało, ja piekę to ciasto z różnymi owocami :) pozdrawiam również!

      Usuń
  12. Ciasto wyszło całkiem ok , jednak jak dla mnie za mało słodkie. drugim razem dodam więcej cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zwykle dosyć szczodrze posypuję pudrem, więc wolę dodać mniej cukru do ciasta, ale oczywiście można więcej, pozdrawiam:)

      Usuń
  13. Takiego przepisu właśnie szukałam. Prosty, łatwy, szybki. W Houston też sie udało i baaardzo smakowało. Niestety, poza masłem, margaryna i inne tłuszcze roślinne są tu mocno przesolone, więc użyłam masło- wyszedł raj dla podniebienia. No i biała pierzynka z cukru pudru zredukowała 'kwaśność' upieczonych śliwek . 'Zniknęło' z talerza zanim piekarnik ostygł . Mniamuśne .
    Właśnie rośnie następne, z brzoskwiniami z puszki (trzeba je osączyć z syropu a ponieważ są słodkie - mniej cukru pudru 'na posypkę') Szybko się robi ale i szybko znika :) Świetny przepis dla zaganianych ! Gorąco pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i również pozdrawiam z mroźnego Podlasia :)

      Usuń