Weszłam dzisiaj do sklepu i uśmiechnęły się do mnie piękne śliwki:)
Nie mogłam ich nie kupić, bo od razu pomyślałam o tym żeby upiec ciasto. Ale takie szybkie, bez konieczności umazania dodatkowych naczyń.....takie wymieszane w jednej misce i już!
No i jest:) Pyszne i pachnące.....
Składniki:
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 2/3 szkl cukru białego
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna
- 4 jajka
- śliwki wypestkowane i podzielone na ćwiartki
Margarynę ucieramy z jajkami i cukrem białym oraz cukrem z wanilią ( najlepiej, żeby margaryna i jajka miały temperaturę pokojową). Następnie dodajemy składniki sypkie, mieszamy, a potem przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy 27 cm. Na wierzchu układamy śliwki.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1 godz. Ale najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Smacznego!
pycha!:) czasem ma się ochotę na takie błyskawiczne wypieki:)
OdpowiedzUsuńtak, właśnie dzisiaj mi się zachciało takiego szybkiego ciasta:)
UsuńUwielbiam takie smaczne, proste i szybkie ciasta. U mnie chyba będzie wersja z gruszkami. :)
OdpowiedzUsuńz gruszkami też pysznie!:)
Usuńno proszę, lato na talerzu:) zazdroszczę tych śliwek, u nas już ich nie widać:/
OdpowiedzUsuńwiesz, na serio poczułam trochę lata jak upiekłam to ciasto! :)
UsuńAle w planach mam już pierniczki bo dzieci pytają KIEDY MAMO?? ;)
to ciasto kojarzy mi się z letnimi wypiekami mojej mamy :)
OdpowiedzUsuńach bo tęsknimy za latem:)
Usuńtez ostatnio sobie takie machnęłam :) do kawy idealne!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, aż ślinka cieknie :) mniam mniam
OdpowiedzUsuńo dziękuję:)
Usuńale wygląda pysznie!;) lubię szybkie ciasta, efektowne, a nie przygotowuje się go długo^^
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:) ja też lubię takie ciasta, zawsze są na nie ochotnicy w domu:)
UsuńPięknie wyrosło!tez lubię takie szybkie ciasta:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosło!tez lubię takie szybkie ciasta:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglada , mam nadzieje ze moj wyjdzie rownie dobrze:)
OdpowiedzUsuńto ciasto zwykle wychodzi bez problemu, na pewno się uda:)
UsuńPyszne ciasto, które przed chwilą upiekłam.Faktycznie prosty przepis.Przepyszny w smaku.Za pewnie na bazie tego ciasta można używać różnych owoców.Polecam i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że się udało, ja piekę to ciasto z różnymi owocami :) pozdrawiam również!
UsuńCiasto wyszło całkiem ok , jednak jak dla mnie za mało słodkie. drugim razem dodam więcej cukru
OdpowiedzUsuńja zwykle dosyć szczodrze posypuję pudrem, więc wolę dodać mniej cukru do ciasta, ale oczywiście można więcej, pozdrawiam:)
UsuńTakiego przepisu właśnie szukałam. Prosty, łatwy, szybki. W Houston też sie udało i baaardzo smakowało. Niestety, poza masłem, margaryna i inne tłuszcze roślinne są tu mocno przesolone, więc użyłam masło- wyszedł raj dla podniebienia. No i biała pierzynka z cukru pudru zredukowała 'kwaśność' upieczonych śliwek . 'Zniknęło' z talerza zanim piekarnik ostygł . Mniamuśne .
OdpowiedzUsuńWłaśnie rośnie następne, z brzoskwiniami z puszki (trzeba je osączyć z syropu a ponieważ są słodkie - mniej cukru pudru 'na posypkę') Szybko się robi ale i szybko znika :) Świetny przepis dla zaganianych ! Gorąco pozdrawiam.
Bardzo się cieszę i również pozdrawiam z mroźnego Podlasia :)
Usuń