czwartek, 13 grudnia 2012

łatwa szarlotka

Tak jak w tytule, dzisiaj przepis na łatwą i szybką w przygotowaniu szarlotkę.
Nie miałam ochoty na kombinacje i wymyślne ciasto, tylko na coś sprawdzonego, co zawsze się udaje:)
Przepis ten pochodzi z gazetki Ciasta Domowe, mocno już sfatygowanej po 9 latach korzystania z jej zawartości  :)

Składniki:
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 150g masła lub margaryny
- niepełna szkl cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka proszku do pieczenia

* jabłka z cukrem i cynamonem ( ja wykorzystałam zrobione latem w słoiczki, ale można je szybko przygotować, wystarczy pokroić na kawałeczki i podsmażać w rondelku z cukrem i cynamonem, aż się zeszklą i całość zgęstnieje)

Z podanych składników zagniatamy ciasto. (Żeby było łatwiej masło wcześniej stopiłam i wystudziłam.)
Następnie ciasto dzielimy na dwie części, mniejszą i większą.
Większą część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie układamy jabłka i przykrywamy mniejszą częścią ciasta.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.

Smacznego!

36 komentarzy:

  1. Bardzo lubię szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dobrze, że istnieją szarlotki. Nie trzeba wiele, by zjeść pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też kocham szarlotki i faktycznie nie dużo potrzeba , żeby pysznie zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  4. chcę !! Poproszę kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha!:) i znów zrobię się monotematyczna, że kocham szarlotkę:) ja do swojej zawsze trę jabłka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja teraz wykorzystuję swoje słoiczki, bo mam ich tyle, że jeszcze dużo szarlotek będzie:)

      Usuń
  6. mniam, chętnie wpadnę na takie ciacho do Ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. chyba każdy zna tą szarlotkę:) jest pyszna i niezawodna!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak, można ją upiec bez obaw, że nie wyjdzie:)

      Usuń
  8. taka najzwyklejsza jest najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  9. Prawdziwa domowa szarlotka !!!! Umm aż zapachniało ciastem :))ummmm

    OdpowiedzUsuń
  10. mm.. uwielbiam szarlotki.
    Karmel.. a ja Karmel-itka :p Miło mi poznać Twego bloga.

    Pozdrawiam,
    KArmel-itka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Karmel-itko :) Cieszę się, że mnie odwiedziłaś, chętnie zajrzę również do Ciebie:)

      Usuń
  11. O, akurat mam siatkę jabłek, więc chyba sobie upiekę taką szarlotkę:)))

    OdpowiedzUsuń
  12. łatka, a zaspokaja chęć na słodkie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. łatwa* :P

      nie wiem czy łatki są jadalne :D

      Usuń
    2. kochana, łatki z ciasta jak najbardziej ;))

      Usuń
  13. jak ja dawno nie jadłam szarlotki:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasta z jabłuszkami są takie mniamnuśne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. Szarlotka rzeczywiście bardzo prosta w wykonaniu, wczoraj robiłam,ale nie jestem zachwycona, bardziej to wychodzi placek z jabłkami niż szarlotka, ja już więcej jej nie zrobię. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na zdjęciu widać, że nie wychodzi wysoka, ale jest smaczna:)

      Usuń
  17. Czegoś tu chyba w przepisie brakuje - bo pisze tylko co zrobić z jabłkami, a reszta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest też napisane, że trzeba zagnieść ciasto i co z nim zrobić:)

      Usuń
  18. Wygląda smakowicie.
    A jakiej wielkości była blaszka?
    Pozdrawiam
    Emila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam małej tortownicy 20-21 cm, pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuje bardzo za odpowiedź :)

      Usuń