wtorek, 11 grudnia 2012

łosoś pieczony z koperkiem


Smaczne i zdrowe danie na obiad! Tej ryby nikomu przedstawiać nie trzeba:) Łosoś pieczony w folii, soczysty, lekko cytrynowy, po  prostu pyszny!

Składniki:
- dwa filety z łososia ( moje miały po 300 g)
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki przyprawy do ryb
- sól
- masło
- koperek
*folia aluminiowa

Łososia solimy z obu stron, obsypujemy przyprawą do ryb, polewamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie filety przekładamy na folię aluminiową, na wierzchu układamy kawałeczki masła, zawijamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na 15-20 minut.

Smacznego!

21 komentarzy:

  1. Oj tak, przyszny jest z koperkiem. Lubię go podanego z ziemniakami z wody, niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasami to co proste bywa najjj smaaczniejsze!Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam rybę w koperku :) u mnie w domu często tak jemy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hahaha ale się zgrałyśmy;) u mnie jutro na blożku to samo jedzonko:) nic dodać nic ująć, pychota!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehehe no proszę, czytamy sobie w myślach, albo nasze brzuchy domagają się tego samego:))

      Usuń
  5. łosoś i koperek para idealna, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) jeszcze cytrynka jak do nich dołączy to niebo w gębie;)

      Usuń
  6. uwielbiam:)pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym, oj zjadła...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ładnie wygląda! Lubię takie łatwe recepturki!;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszedł przepyszny. Od teraz na stałe w moim menu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smaczny łosoś, do tego ziemniaczki z sosem koperkowym :) polecam.

    OdpowiedzUsuń