sobota, 12 stycznia 2013

sernik krówkowy

Widziałam ten sernik na wielu blogach i bardzo mnie ciekawił jego smak. Jednak jak to zwykle bywa, mówiłam sobie, że na pewno wkrótce go zrobię, ale ten czas jakoś nie nadchodził :)
Kiedy natknęłam się na niego po raz kolejny wiedziałam,  że nie ma co odkładać tego na dłużej i oto jest....pyszny sernik, dla mnie fantastyczny w smaku.
Wzorowałam się na przepisie ze strony Kotlet.tv, ale kilka składników zamieniłam, bo akurat takie były  w sklepie:)

Składniki:
- 1 kg sera ( u mnie President)
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 400 g masy krówkowej ( moja była orzechowa)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- płatki migdałowe do dekoracji

* 1 opakowanie herbatników ( 220 g) + 100 g masła stopionego

Herbatniki kruszymy ( ja użyłam blendera) i mieszamy z masłem. Wykładamy na tortownicę (ok. 23 cm).
Ser, jajka, cukier, masę krówkową ( odejmujemy 2 łyżki do posmarowania sernika po upieczeniu), mąkę ziemniaczaną mieszamy na wolnych obrotach.
Wylewamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię i według przepisu wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na 1,5 godz.
U mnie jednak potrzebna była wyższa temperatura, bo przy niskiej piekarnik nie dał rady, więc po godzinie ją zwiększyłam i wtedy się ładnie dopiekł. Wszystko zależy od piekarnika. Należy delikatnie poruszyć formą i sprawdzić czy środek nie jest już płynny i się ściął.
Po upieczeniu i wystudzeniu smarujemy sernik pozostałą masą krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi.

Smacznego!

27 komentarzy:

  1. też tak mam, że mówię, że coś zrobię i odkładam:P a serniczek - pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no tak to jest z tym odkładaniem na potem:)

      Usuń
  2. Piękny! Pisałam u siebie już wielokrotnie, że dla mnie sernik to ciacho nr1. Dlatego skradłabym kawałek od Ciebie, gdybym tylko mogła! :D Wygląda na prawdę przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masa krówkowa w serniku - to musi być coś pysznego :) Już po wyglądzie widać, że to znakomite ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) faktycznie masa krówkowa w połączeniu z serem jest świetna, bardzo mi posmakował ten sernik i na pewno będą powtórki:)

      Usuń
  4. sernik to nie jest moje ulubione ciasto, ale ten mi się podoba, jest inny i połączenie masy orzechowej z serem na pewno pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. o, kochana, ten sernik to mistrzostwo! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ kusisz kochana! Piękny serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. tylko palce lizać! słodkie, pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o matko ależ cudowny ten sernik!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. obłędny:)oj boski!!!!!!!!
    ulala
    będę teraz o nim marzyć całą noc, bo jak ty wiecznie sobie zostawiam upieczenie go na później;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na mnie w końcu przyszła pora i go upiekłam, nie żałuję i chcę więcej!:)

      Usuń
  10. ostatnio w sklepie taka masa krówkowa się na mnie patrzyła :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały! Zjadłabym kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Sernik i do tego krówkowy- to pełnia szczęścia, jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Och, niebo na talerzu! Jadłam, zjadłabym, zjem!;)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie skorzystałam z Twojego przepisu i upiekłam sernik:) W sumie wszelkie zachwyty co do tego ciasta są zbędne. I to nie jest kwestia gustu. Po prostu ten sernik nie jest dobry, do tego gumowy, a wygląda jakby był zakalcem. Na zdjęciu owszem apetyczny, ale w rzeczywistości nie:) PS. żeby było jasne: nie zmieniałam ilości składników. Wszystko robiłam zgodnie z instrukcją:) pozdrawiam:) i życzę udanych wypieków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jednak jest kwestia gustu, bo wielu osobom smakuje taki sernik:) A ten robię akurat co jakiś czas i na pewno nie wychodzi mi gumowy. Pozdrawiam:)

      Usuń