Widziałam ten sernik na wielu blogach i bardzo mnie ciekawił jego smak. Jednak jak to zwykle bywa, mówiłam sobie, że na pewno wkrótce go zrobię, ale ten czas jakoś nie nadchodził :)
Kiedy natknęłam się na niego po raz kolejny wiedziałam, że nie ma co odkładać tego na dłużej i oto jest....pyszny sernik, dla mnie fantastyczny w smaku.
Wzorowałam się na przepisie ze strony Kotlet.tv, ale kilka składników zamieniłam, bo akurat takie były w sklepie:)
Składniki:
- 1 kg sera ( u mnie President)
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 400 g masy krówkowej ( moja była orzechowa)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- płatki migdałowe do dekoracji
* 1 opakowanie herbatników ( 220 g) + 100 g masła stopionego
Herbatniki kruszymy ( ja użyłam blendera) i mieszamy z masłem. Wykładamy na tortownicę (ok. 23 cm).
Ser, jajka, cukier, masę krówkową ( odejmujemy 2 łyżki do posmarowania sernika po upieczeniu), mąkę ziemniaczaną mieszamy na wolnych obrotach.
Wylewamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię i według przepisu wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na 1,5 godz.
U mnie jednak potrzebna była wyższa temperatura, bo przy niskiej piekarnik nie dał rady, więc po godzinie ją zwiększyłam i wtedy się ładnie dopiekł. Wszystko zależy od piekarnika. Należy delikatnie poruszyć formą i sprawdzić czy środek nie jest już płynny i się ściął.
Po upieczeniu i wystudzeniu smarujemy sernik pozostałą masą krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
też tak mam, że mówię, że coś zrobię i odkładam:P a serniczek - pyszny:)
OdpowiedzUsuńhehe no tak to jest z tym odkładaniem na potem:)
UsuńPiękny! Pisałam u siebie już wielokrotnie, że dla mnie sernik to ciacho nr1. Dlatego skradłabym kawałek od Ciebie, gdybym tylko mogła! :D Wygląda na prawdę przepięknie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Ci bardzo:)
UsuńMasa krówkowa w serniku - to musi być coś pysznego :) Już po wyglądzie widać, że to znakomite ciasto.
OdpowiedzUsuńdziękuję:) faktycznie masa krówkowa w połączeniu z serem jest świetna, bardzo mi posmakował ten sernik i na pewno będą powtórki:)
UsuńZnikł by od razu;)
OdpowiedzUsuńno właśnie znikł ;)
Usuńsernik to nie jest moje ulubione ciasto, ale ten mi się podoba, jest inny i połączenie masy orzechowej z serem na pewno pyszne
OdpowiedzUsuńno moim zdaniem to jest smaczne połączenie:)
Usuńo, kochana, ten sernik to mistrzostwo! :)
OdpowiedzUsuńdzięki!
UsuńAleż kusisz kochana! Piękny serniczek:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) wkrótce muszę go powtórzyć!
Usuńtylko palce lizać! słodkie, pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńo matko ależ cudowny ten sernik!!!
OdpowiedzUsuńobłędny:)oj boski!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńulala
będę teraz o nim marzyć całą noc, bo jak ty wiecznie sobie zostawiam upieczenie go na później;)
na mnie w końcu przyszła pora i go upiekłam, nie żałuję i chcę więcej!:)
Usuńostatnio w sklepie taka masa krówkowa się na mnie patrzyła :D
OdpowiedzUsuńhehe mi nawet wskoczyła do koszyka;)
UsuńMusiał być pyszny:)
OdpowiedzUsuńbył, a jakże:)
UsuńWspaniały! Zjadłabym kawałeczek :D
OdpowiedzUsuńSernik i do tego krówkowy- to pełnia szczęścia, jak dla mnie :)
OdpowiedzUsuńOch, niebo na talerzu! Jadłam, zjadłabym, zjem!;)))
OdpowiedzUsuńWłaśnie skorzystałam z Twojego przepisu i upiekłam sernik:) W sumie wszelkie zachwyty co do tego ciasta są zbędne. I to nie jest kwestia gustu. Po prostu ten sernik nie jest dobry, do tego gumowy, a wygląda jakby był zakalcem. Na zdjęciu owszem apetyczny, ale w rzeczywistości nie:) PS. żeby było jasne: nie zmieniałam ilości składników. Wszystko robiłam zgodnie z instrukcją:) pozdrawiam:) i życzę udanych wypieków:)
OdpowiedzUsuńTo jednak jest kwestia gustu, bo wielu osobom smakuje taki sernik:) A ten robię akurat co jakiś czas i na pewno nie wychodzi mi gumowy. Pozdrawiam:)
Usuń