piątek, 8 lutego 2013
cannelloni z mięsem mielonym
Smaczny i sycący obiad lub kolacja. Polecam wszystkim miłośnikom dań makaronowych :) I nie tylko...
Przygotowanie tego dania nie wymaga wiele wysiłku i na pewno nie sprawi Wam kłopotu :)
Składniki:
- opakowanie cannelloni 250 g ( użyłam Primo Gusto)
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2/3 szkl keczupu ( użyłam łagodny Pudliszki)
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- masło do wysmarowania formy
*150 g tartej mozzarelli
*sos beszamelowy: 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 4 szkl mleka, sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso i smażymy razem ok. 20 minut.
Doprawiamy. Patelnię zdejmujemy z ognia. Następnie wbijamy jajko, dodajemy keczup i całość dokładnie mieszamy.
Rurki ( nie gotujemy ich wcześniej) faszerujemy mięsem i układamy w formie wysmarowanej masłem.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy cały czas mieszając. Dolewamy powoli mleko i całość gotujemy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy .
Gotowym sosem zalewamy ułożone w formie cannelloni (pamiętajmy, żeby dokładnie przykryć wszystko sosem), posypujemy mozzarellą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
(Przez połowę czasu cannelloni piekę przykryte folią aluminiową, a pozostałą część czasu odkryte).
Smacznego!
ja przymierzam się do zielonej lazanii, ale wciąż się to odkłada, a chcę spróbować zrobić beszamel ;)
OdpowiedzUsuńpolecam, ja bardzo lubię ten sosik:)
UsuńBrzmi bardzo smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńbyło pycha;)
Usuńpiękny beszamel ;) ten kto wymyslił cannelloni.. geniusz :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to danie i też cieszę się, że ktoś wpadł na taki pomysł:)
Usuńbardzo lubię, jednak jakoś rzadko robię:(
OdpowiedzUsuń