niedziela, 10 lutego 2013

golonka w piwie


Dzisiaj obiad szczególnie lubiany przez Panów ale oczywiście nie tylko :)
Jego przygotowanie wymaga czasu, ale efekt końcowy jest tego absolutnie wart!

Składniki:
- 2 małe golonki
- kilka ziarenek pieprzu
- 2 listki laurowe
- sól
- 1/2 szklanki keczupu
- 1 duża puszka jasnego piwa
- 1 łyżka miodu

Golonki myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy, dorzucamy pieprz, listki laurowe i gotujemy około 2 godzin.
Po tym czasie wyjmujemy z garnka, studzimy i  nacinamy skórkę.
W między czasie przygotowujemy marynatę, mieszając keczup, miód i 1 szkl piwa i ewentualnie doprawiając solą i pieprzem.
Golonki nacieramy marynatą i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Polewamy resztką marynaty, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.
Następnie (już bez przykrycia) wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40-45 minut.
Co jakiś czas polewamy golonki pozostałym piwem.

Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Nie tylko męskie ja też uwielbiam goloneczkę mmmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. coś dla mojego taty, który jest fanem golonki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o widzisz, może zrobisz tacie przyjemność;)

      Usuń
  3. od dawna się przymierzam do golonki, bo mój A. to mięsożerca. Twoja jest cudowna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja mama by się za taką dała pokroić :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kiedyś, ale to była golona a nie golonka i gotowałam ją w garze pół dnia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to musiała być wielka;))) ja kupuję takie małe golonki przednie:)

      Usuń
  6. Fajny pomysł na domowe żarełko;)i do tego z piwkiem!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piwo to już lepiej z butelki, po co smakować aluminium?

    OdpowiedzUsuń