wtorek, 17 września 2013
szarlotka
Zaczął się sezon na szarlotki więc upiekłam i ja :)
Kiedy takie ciasto jest w piekarniku, a w domu unosi się zapach cynamonu, to nawet deszcz za oknem nie jest już taki dobijający. Dodatkową przyjemność sprawi uśmiech dzieci wracających ze szkoły, gdy poczują ten wspaniały zapach...
Przepis znalazłam na stronie ankawgarnkach.pl i gorąco go polecam!
Składniki na ciasto:
- 3 szkl mąki
- kostka margaryny ( użyłam Kasi)
- 4 łyżki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki.
Warstwa z jabłek:
- 1 kg jabłek
- cukier
- cynamon
* garść tartej bułki
Według przepisu jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach, ja jednak pokroiłam je w plasterki.
Przesmażamy w rondlu z cukrem i cynamonem ( ilość według uznania, do smaku, ja dałam 2 łyżeczki cynamonu).
Beza:
- 5 białek
- 1 szkl cukru
- szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i solą.
Ciasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy na posypanym mąką blacie, tak żeby wyłożyć tortownicę ( 26cm) i wylepić również jej boki. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20-25 minut, aż będzie lekko brązowe.
Na podpieczone ciepłe ciasto rozsypujemy bułkę tartą, wykładamy podsmażone jabłka i przykrywamy ubitą pianą.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na ok. 40 minut. Na wierzchu powinna utworzyć się skorupka ( można sprawdzić, postukać).
Po wyłączeniu piekarnika ciasto pozostawić w nim jeszcze na pół godziny.
Smacznego!
super wyszła! b. lubię wersję z bezą
OdpowiedzUsuńdzięki! bezę pożeram najpierw;)
UsuńNo to ja się wpraszam na kawałek:)
OdpowiedzUsuńto ja wstawiam wodę na kawkę :)
Usuńmniam mniam!
OdpowiedzUsuńAleż pychotka!!Mniam!uwielbiam takie ciacha!
OdpowiedzUsuńMmmmm co za szarlotka! W tym sezonie jeszcze nie jadłam, a taka piękna!
OdpowiedzUsuńWypasiona ta szarlotka! Mogę śmiało napisać, że to jabłecznik w białej koronie! ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję Kochane, polecam bo bardzo smaczna!:)
OdpowiedzUsuńFiu, fiu, ale smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam w takiej opcji z krojonymi jabłkami, muszę wypróbować!
Pozdrawiam z mokrych Mazur :)
oj u nas też mokro i mokro, dlatego potrzebowałam zapachu i smaku tego ciasta:)
UsuńNie ma nic lepszego niż kawałek szarlotki w taką pogodę! Jeszcze taka z bezą to niebo w buzi:)
OdpowiedzUsuńtak, to prawda, humor się wtedy poprawia:)
UsuńPyszna jesienna klasyka - obowiązkowy punkt sezonu :-)
OdpowiedzUsuńtak, bez szarlotki jesień się nie liczy;)
Usuńah ah upiekłaś mnie :* <3
OdpowiedzUsuńi byłaś pyszna!
Usuńo rany jaka piękna!:) ta pierzynka z piany zachwyca i te wspaniałe kawałki jabłek.. niebo w gębie:) można się rozmarzyć:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) oj można się rozmarzyć...
UsuńMoja mama robi bardzo podobną tylko na górze jest jeszcze kruszonka;) uwielbiam:) Zapraszam Cie na szczyptę soli. Obserwuję
OdpowiedzUsuńdziękuję, pozdrawiam serdecznie!
UsuńMoją szarlotkę teraz piekę co tydzień, bo wołają moi:-) Twoja z tą bezą wygląda też super:-)
OdpowiedzUsuńJaka piękna beza!
OdpowiedzUsuńkocham szarlotki, ja jednak bez bezy bo dla mnie za słodka:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają te kawałki jabłek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie kulinarnym: http://przepisownik.blogspot.com/2013/09/wygraj-zestaw-pysznych-produktow.html
szarlotka, ukochane ciasto! z bezą wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe!dlaczego tak późno je widzę!!!
OdpowiedzUsuńMam zamiar jutro je zrobić, tylko w tartaletkach ;)
OdpowiedzUsuńsuper, mam nadzieję, że będą fotki do obejrzenia;))
UsuńWłaśnie zapiekam pierwszy raz ciacho. Jakiś długi czas pieczenie tego ciasta, najpierw 25 minut, potem 40.. muszę pilnować, bo mój piekarnik lubi przypalić.
UsuńA fotki będą, będą ;)
PRZEPYSZNA!
UsuńZapraszam na kawałeczek do siebie :)
http://ja-kama-mama.blogspot.com/2013/09/szarlotka-z-pyszna-beza-w-tartaletkach.html
lecę obejrzeć! :)
Usuńmama mojego męża piecze właśnie taka szarlotkę , taką z warstwą ubitej piany z białek - PYCHOTA ! :)
OdpowiedzUsuń/oj , chciałabym teraz taki kawałeczek dostać do porannej kawy :) /
mamy wiedzą co dobre:))
Usuń