poniedziałek, 21 października 2013

placki z kaszy gryczanej


Dzisiaj kolacja z tego, co zostało z obiadu  - czyli z kaszy gryczanej.
Żal byłoby ją zmarnować, dlatego usmażyłam te placki.
Do nich obowiązkowo sos pieczarkowy i nic  więcej nie trzeba :)
Dzieci zjadły do czystego talerza! A to sukces jeśli chodzi o dania z kaszą:)

Składniki:
- kasza gryczana prażona ( ugotowana - około 2 torebek)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka - średniej wielkości
- sól, pieprz
- olej
* sos pieczarkowy z tego przepisu ( można zmniejszyć  ilość składników)

Cebulę siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę i przesmażamy na oleju.
Do ugotowanej kaszy dodajemy jajka, podsmażoną cebulę z czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gdyby masa wydawałaby się Wam zbyt rzadka, dodajcie trochę bułki tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje kaszy. Przekładamy na drugą stronę dopiero, kiedy zobaczymy, że placki się  ścięły. Smażymy na złoto-brązowy kolor.
Z patelni przekładamy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar oleju.

Gotowe placki polewamy gorącym sosem pieczarkowym i gotowe:)

Smacznego!

30 komentarzy:

  1. Super pomysł! Z dodatkiem sosu pieczarkowego pewnie smakowały wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za kaszą gryczaną, ale ponieważ jest zdrowa to dobry sposób na "przemycenie" jej w zjadliwej formie :)) Bardzo przydatny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to prawda , w takiej formie łatwiej przejdzie;)

      Usuń
  3. i ja nie przepadam za tą kaszą, ale moi domownicy lubią więc spróbuję Twojego przepisu:)
    dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, można dorzucić jeszcze jakieś warzywa jak lubicie:)

      Usuń
  4. pysznie podane;-) nigdy nie robiłam placków z kaszy;-) ciekawi mnie smak;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj, ja lubię właśnie taką prażoną bo ma intensywny smak, a placuszki są trochę chrupiące, takie fajne i w sam raz:)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie chrupiące placki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię kaszę gryczaną właśnie z sosem grzybowym/pieczarkowym. Doskonały pomysł z tymi plackami na urozmaicenie kaszy. Na pewno skorzystam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też lubię kaszę gryczaną.Takich placków jeszcze nie jadłem.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie proponuję usmażyć, bo są smaczne:)

      Usuń
  8. A u mnie na odwrót - został sos. Dorzucę twoje placki i będzie pyszny obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. rewelacyjny pomysł na wykorzystanie kaszy:) może i ja polubiłabym kaszę gryczaną podaną w ten sposób?;) a ciekawie jakby takie placuszki smakowały z kaszą jęczmienną.... bo tą uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm, jęczmienną mam akurat w domu, może też któregoś dnia spróbuję wykorzystać ją do placków:)

      Usuń
  10. fajny przepis, lubię kaszę, ale nie mam za bardzo pomysłów jak ją jeść :) na pewno skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam też kotlety z kaszy gryczanej, są bardzo dobre, a wystarczy ją połączyć z ugotowanymi ziemniakami:)

      Usuń
  11. Nie lubię kaszy gryczanej, a takie placki chętnie skosztowałaby, bo wyglądają rewelacyjnie. Nie dziwię się dzieciom, że zmiotły wszystko;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. pomysł fajny na wykorzystanie resztek :)
    w plackach wszystko dzieciom smakuje lepiej,moje ostatnio co drugi dzien chcialyby placki dyniowe
    poznaly w tym roku i przepadaja!

    OdpowiedzUsuń
  13. tak to już z tymi dzieciaczkami jest:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajne, też staram się niczego nie marnować i dzięki temu powstają czasami niezłe kombinacje smakowe :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, masz rację, kombinacje czasami są strzałem w dziesiątkę:)

      Usuń
    2. Swietny pomysl .Gratuluje

      Usuń
  15. Bardzo dobre danie gratuluje pomyslu

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo fajny przepis, uwielbiam kaszę i wszelkiego rodzaju placki - przepis idealny :)

    OdpowiedzUsuń