poniedziałek, 21 października 2013
placki z kaszy gryczanej
Dzisiaj kolacja z tego, co zostało z obiadu - czyli z kaszy gryczanej.
Żal byłoby ją zmarnować, dlatego usmażyłam te placki.
Do nich obowiązkowo sos pieczarkowy i nic więcej nie trzeba :)
Dzieci zjadły do czystego talerza! A to sukces jeśli chodzi o dania z kaszą:)
Składniki:
- kasza gryczana prażona ( ugotowana - około 2 torebek)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka - średniej wielkości
- sól, pieprz
- olej
* sos pieczarkowy z tego przepisu ( można zmniejszyć ilość składników)
Cebulę siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę i przesmażamy na oleju.
Do ugotowanej kaszy dodajemy jajka, podsmażoną cebulę z czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gdyby masa wydawałaby się Wam zbyt rzadka, dodajcie trochę bułki tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje kaszy. Przekładamy na drugą stronę dopiero, kiedy zobaczymy, że placki się ścięły. Smażymy na złoto-brązowy kolor.
Z patelni przekładamy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar oleju.
Gotowe placki polewamy gorącym sosem pieczarkowym i gotowe:)
Smacznego!
Super pomysł! Z dodatkiem sosu pieczarkowego pewnie smakowały wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńdzięki, były bardzo smaczne!:)
UsuńNie przepadam za kaszą gryczaną, ale ponieważ jest zdrowa to dobry sposób na "przemycenie" jej w zjadliwej formie :)) Bardzo przydatny przepis :)
OdpowiedzUsuńtak to prawda , w takiej formie łatwiej przejdzie;)
Usuńi ja nie przepadam za tą kaszą, ale moi domownicy lubią więc spróbuję Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńdziękuję.
polecam, można dorzucić jeszcze jakieś warzywa jak lubicie:)
Usuńpysznie podane;-) nigdy nie robiłam placków z kaszy;-) ciekawi mnie smak;-)
OdpowiedzUsuńspróbuj, ja lubię właśnie taką prażoną bo ma intensywny smak, a placuszki są trochę chrupiące, takie fajne i w sam raz:)
UsuńUwielbiam takie chrupiące placki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kaszę gryczaną właśnie z sosem grzybowym/pieczarkowym. Doskonały pomysł z tymi plackami na urozmaicenie kaszy. Na pewno skorzystam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, z sosem są pyszne:)
UsuńTeż lubię kaszę gryczaną.Takich placków jeszcze nie jadłem.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńw takim razie proponuję usmażyć, bo są smaczne:)
UsuńA u mnie na odwrót - został sos. Dorzucę twoje placki i będzie pyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuńpolecam gorąco;)
Usuńrewelacyjny pomysł na wykorzystanie kaszy:) może i ja polubiłabym kaszę gryczaną podaną w ten sposób?;) a ciekawie jakby takie placuszki smakowały z kaszą jęczmienną.... bo tą uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńhmmm, jęczmienną mam akurat w domu, może też któregoś dnia spróbuję wykorzystać ją do placków:)
Usuńfajny przepis, lubię kaszę, ale nie mam za bardzo pomysłów jak ją jeść :) na pewno skorzystam!
OdpowiedzUsuńpolecam też kotlety z kaszy gryczanej, są bardzo dobre, a wystarczy ją połączyć z ugotowanymi ziemniakami:)
UsuńNie lubię kaszy gryczanej, a takie placki chętnie skosztowałaby, bo wyglądają rewelacyjnie. Nie dziwię się dzieciom, że zmiotły wszystko;-)
OdpowiedzUsuńhe he dziękuję:)
UsuńApetyczne ;)
OdpowiedzUsuńpomysł fajny na wykorzystanie resztek :)
OdpowiedzUsuńw plackach wszystko dzieciom smakuje lepiej,moje ostatnio co drugi dzien chcialyby placki dyniowe
poznaly w tym roku i przepadaja!
tak to już z tymi dzieciaczkami jest:))
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, też staram się niczego nie marnować i dzięki temu powstają czasami niezłe kombinacje smakowe :-)
OdpowiedzUsuńtak, masz rację, kombinacje czasami są strzałem w dziesiątkę:)
UsuńSwietny pomysl .Gratuluje
UsuńBardzo dobre danie gratuluje pomyslu
OdpowiedzUsuńdziękuję, pozdrawiam!
Usuńbardzo fajny przepis, uwielbiam kaszę i wszelkiego rodzaju placki - przepis idealny :)
OdpowiedzUsuń