wtorek, 26 listopada 2013
udka pieczone na kapuście
U mnie znowu kurczakowo :)
A to za sprawą Basi z bloga basinepichcenie.blox.pl , która pokazała mi ten przepis.
Pozdrawiam serdecznie i polecam tym, którzy jeszcze nie próbowali:)
Ja zwiększyłam tylko ilość składników.
Składniki:
- 8 udek kurczaka
- 1 kg kapusty kiszonej
- przyprawa do kurczaka ( użyłam Złocistej - Kamis)
- olej
Kapustę płuczemy, jeżeli będzie zbyt kwaśna ( jeżeli nie , zostawiamy jak jest).
Udka myjemy, osuszamy i porządnie obsypujemy przyprawą.
W formie do pieczenia układamy kapustę, posypujemy ją lekko również tą samą przyprawą do kurczaka.
Na kapustę wykładamy udka, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny ( Pierwsze pół godziny piekłam bez przykrycia, następnie przykryłam naczynie folią aluminiową).
Kapusta wychodzi bardzo smaczna, a udka soczyste, polecam !
Smacznego!
na pewno smaczne:D
OdpowiedzUsuńoj smaczne, smaczne, ja taką kapustę bardzo lubię:)
UsuńMniam,,,pysznie wygląda!!
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis. Już czuję jak pachnie i jak smakuje. Fantastyczne danie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam również!:)
UsuńUwielbiam taką zapiekaną kapustkę a i kurczakiem nie pogardzę ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam taką kapustę zapiekaną z kotletami z karkówki, coś jak schabowe - palce lizać :D
też muszę spróbować:))
Usuńpolecam Margo:))
OdpowiedzUsuńJejj aż ślinka sama leci :)
OdpowiedzUsuńBardzo konkretne danie, najlepsze na zimowe dni :D
OdpowiedzUsuńw takim wydaniu kurki jeszcze nie jadłam:) muszę wypróbowac:)
OdpowiedzUsuńFajny:-)
OdpowiedzUsuńJa z udek zdejmuję skórę, wtedy danie jest równie pyszne, dietetyczne, a nawet dukanowe :-) http://hit2011.blox.pl/2011/11/KURCZAK-W-KISZONEJ-KAPUSCIE.html
OdpowiedzUsuńbez skórki to dla mnie, dla reszty rodzinki jednak ze skórką, bo lubią:))
UsuńNigdy jeszcze tak nie piekłem kurczaka (chodzi o połączenie z kapustą.Muszę kiedyś wypróbować.
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś był kurczak, ale pewnie nie tak dobry jak Twój! A Basia to już w ogóle ma super przepisy:)
OdpowiedzUsuńna pewno Twój był bardzo dobry!:)
UsuńKapustkę uwielbiam, udko również, ale udka pieczone w kapustce ? nigdy nie robiłam... koniecznie do zrobienia :) Aż mi ślinka leci... :)
OdpowiedzUsuńpolecam, polecam:) warto upiec!
UsuńKurczak jest dobry zawsze i wszędzie, więc jak dla mnie możesz pokazywać takie wspaniałe przepisy codziennie :))
OdpowiedzUsuńZawsze jesienią mam ochotę na kapustę kiszoną, a jeszcze te pieczone udka - poezja:)
OdpowiedzUsuńhehe masz rację, kurczak zawsze dobry:)
OdpowiedzUsuńSwojskie, dobre jedzonko! Kapusta idealna na jesień i zimę! Uwielbiam kuraka na kapuście- jadłam już wiele razy i za każdym razem żałuję, jak szybko się kończy,
OdpowiedzUsuńno tak, to zawsze jest problem;)) ja staram się gotować większą ilość, ale i tak szybko znika:)
Usuńo taki przepis to mojemu mężowi się spodoba :)
OdpowiedzUsuńno myślę, że tak;)
Usuńkapusta i kurak, szybko i ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńKonkretnie i tak polsko...
OdpowiedzUsuńOjć, aż mi ślinka pociekla:)
OdpowiedzUsuńOjć, aż mi ślinka pociekla:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł! A jak smakuje sam kurczak? Czy jest kwaśny od kapusty?
OdpowiedzUsuńnie, nie jest kwaśny, smakuje przyprawą do kurczaka, dobrze jest go wcześniej zostawić w tej przyprawie, jak ma się więcej czasu, to przejdzie lepiej, ale jest bardzo smaczny:)
UsuńBardzo lubię kurczaka w różnych wersjach :)
OdpowiedzUsuńto tak jak my:)
Usuń