wtorek, 26 listopada 2013

udka pieczone na kapuście


U mnie znowu kurczakowo :)
A to za sprawą Basi z bloga basinepichcenie.blox.pl , która pokazała  mi ten przepis.
Pozdrawiam serdecznie i polecam tym, którzy jeszcze nie próbowali:)
Ja zwiększyłam tylko ilość składników.

Składniki:
- 8 udek kurczaka
- 1 kg kapusty kiszonej
- przyprawa do kurczaka ( użyłam Złocistej - Kamis)
- olej

Kapustę płuczemy, jeżeli będzie zbyt kwaśna ( jeżeli nie , zostawiamy jak jest).
Udka myjemy, osuszamy i porządnie obsypujemy przyprawą.
W formie do pieczenia układamy kapustę, posypujemy ją lekko również tą samą przyprawą do kurczaka.
Na kapustę wykładamy udka, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny ( Pierwsze pół godziny piekłam bez przykrycia, następnie przykryłam naczynie folią aluminiową).

Kapusta wychodzi bardzo smaczna, a udka soczyste, polecam !

Smacznego!

34 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. oj smaczne, smaczne, ja taką kapustę bardzo lubię:)

      Usuń
  2. Bardzo dobry przepis. Już czuję jak pachnie i jak smakuje. Fantastyczne danie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taką zapiekaną kapustkę a i kurczakiem nie pogardzę ;)
    Robiłam taką kapustę zapiekaną z kotletami z karkówki, coś jak schabowe - palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo konkretne danie, najlepsze na zimowe dni :D

    OdpowiedzUsuń
  5. w takim wydaniu kurki jeszcze nie jadłam:) muszę wypróbowac:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja z udek zdejmuję skórę, wtedy danie jest równie pyszne, dietetyczne, a nawet dukanowe :-) http://hit2011.blox.pl/2011/11/KURCZAK-W-KISZONEJ-KAPUSCIE.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez skórki to dla mnie, dla reszty rodzinki jednak ze skórką, bo lubią:))

      Usuń
  7. Nigdy jeszcze tak nie piekłem kurczaka (chodzi o połączenie z kapustą.Muszę kiedyś wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie też dziś był kurczak, ale pewnie nie tak dobry jak Twój! A Basia to już w ogóle ma super przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kapustkę uwielbiam, udko również, ale udka pieczone w kapustce ? nigdy nie robiłam... koniecznie do zrobienia :) Aż mi ślinka leci... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurczak jest dobry zawsze i wszędzie, więc jak dla mnie możesz pokazywać takie wspaniałe przepisy codziennie :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Zawsze jesienią mam ochotę na kapustę kiszoną, a jeszcze te pieczone udka - poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  12. hehe masz rację, kurczak zawsze dobry:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Swojskie, dobre jedzonko! Kapusta idealna na jesień i zimę! Uwielbiam kuraka na kapuście- jadłam już wiele razy i za każdym razem żałuję, jak szybko się kończy,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak, to zawsze jest problem;)) ja staram się gotować większą ilość, ale i tak szybko znika:)

      Usuń
  14. o taki przepis to mojemu mężowi się spodoba :)

    OdpowiedzUsuń
  15. kapusta i kurak, szybko i ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawy pomysł! A jak smakuje sam kurczak? Czy jest kwaśny od kapusty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie jest kwaśny, smakuje przyprawą do kurczaka, dobrze jest go wcześniej zostawić w tej przyprawie, jak ma się więcej czasu, to przejdzie lepiej, ale jest bardzo smaczny:)

      Usuń
  17. Bardzo lubię kurczaka w różnych wersjach :)

    OdpowiedzUsuń