sobota, 12 kwietnia 2014
sernik na herbatnikach
Uwielbiam serniki !
Dawno już ich nie piekłam, dlatego nie mogłam się powstrzymać i musiałam w końcu wziąć się do roboty :)
Dla mnie królową serników, przepięknie udekorowanych i mega apetycznych jest Renia, autorka bloga rajdlapodniebienia.blogspot.com ! Za każdym razem, kiedy widzę u niej kolejny sernikowy wpis, mam ochotę zjeść monitor :) Ten dzisiejszy sernik upiekłam na podstawie przepisu z bloga Reni na sernik orzechowo - krówkowy. Mój jest trochę inny, waniliowy, bo akurat takie produkty miałam w domu :)
Składniki ( tortownica 23 cm):
- opakowanie herbatników kakaowych ( 250g)
- 90 g masła stopionego
- 1 kg sera do serników (wiaderko)
- 1 opakowanie serka mascarpone (250g)
- 160 g cukru pudru
- 5 jaj
- esencja waniliowa ( ok1,5 łyżeczki)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Herbatniki blendujemy, dodajemy masło i mieszamy.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową tak, żeby wystawała na zewnątrz i żeby można było obłożyć również boki.
Masą ciasteczkową wylepiamy dno i boki tortownicy i odstawiamy do schłodzenia -do lodówki.
Ser miksujemy z serkiem mascarpone, następnie dodajemy cukier i kolejno po jednym jajku oraz esencję. Na koniec wsypujemy budyń.
Masę serową przelewamy na spód z ciasteczek.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170 stopni na 70 minut.
Na dolnym poziomie ustawiamy naczynie/blaszkę wypełnione gorącą wodą.
( Czas pieczenia zależy od piekarnika, mój zawsze potrzebuje więcej czasu, dlatego sprawdzam czy sernik już się ładnie zrumienił, a po wyłączeniu piekarnika pozostawiam go jeszcze w środku do ostygnięcia.)
Sernik dekorujemy według uznania:)
Smacznego!
poniedziałek, 7 kwietnia 2014
parówki w cieście francuskim
Zobaczyłam podobnie upieczone parówki na stronie kobieceinspiracje.pl i od razu pomyślałam, że taka kolacja spodoba się moim dzieciom :)
Żeby maksymalnie uprościć sobie pracę, zamiast zagnieść ciasto drożdżowe użyłam francuskiego.
Nie jest to może zdrowe i dietetyczne, ale raz na jakiś czas można :)
Do tego odrobina keczupu czy musztardy i nawet dorośli chętnie zjedzą takie parówki!
Składniki:
- płat świeżego ciasta francuskiego wielkości blachy z piekarnika
- kilka parówek przekrojonych wzdłuż
- rozmącone jajko
Ciasto rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nacinamy je w paski ( nie do końca).
Parówki przeplatamy przez paseczki ciasta tak, żeby powstała krateczka.
Ciasto smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Pieczemy, aż się zarumieni.
Smacznego!
sobota, 5 kwietnia 2014
biszkopt z wiśniami
Na sobotni wieczór lub niedzielne popołudnie proponuję prosty biszkopt z wiśniami :)
Ciasto łatwe do przygotowania, szybko się upiecze, a wiśnie możecie sobie zamienić na inne owoce, które lubicie.
Miałam ochotę na cisto, ale nie miałam ochoty się napracować , więc to był idealny wybór :)
Składniki ( tortownica 22cm):
- 5 jajek
- szkl cukru
- opakowanie cukru wanilinowego lub domowy cukier waniliowy
- 1/5 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- wiśnie ze słoiczka ( u mnie domowe)
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
Ciasto przelewamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy wisienki.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. (dla pewności sprawdzamy patyczkiem)
Dekorujemy cukrem pudrem i zjadamy swoją porcję zanim zorientuje się reszta rodziny ;))
Smacznego!
czwartek, 3 kwietnia 2014
Jacobs Crema Gold
Dzisiaj rano zostałam mile zaskoczona przesyłką z kawą Jacobs Crema Gold :)
Oznacza to kolejną akcję, zbliżającą się na stronie durszlak.pl !
Mój każdy dzień zaczyna się od filiżanki kawy i nie wyobrażam sobie, że miałabym z tej przyjemności zrezygnować.
Dzisiaj delikatny i subtelny smak kawy Jacobs wprawił mnie w dobry nastrój :)
Zwykle do kawy dodaję mleko, ale Crema Gold smakowała mi również bez niego.
Z niecierpliwością czekam na zadanie konkursowe :)
Pozdrawiam Was serdecznie!
Kto z Was będzie również delektował się tą pyszną kawą?