sobota, 5 kwietnia 2014
biszkopt z wiśniami
Na sobotni wieczór lub niedzielne popołudnie proponuję prosty biszkopt z wiśniami :)
Ciasto łatwe do przygotowania, szybko się upiecze, a wiśnie możecie sobie zamienić na inne owoce, które lubicie.
Miałam ochotę na cisto, ale nie miałam ochoty się napracować , więc to był idealny wybór :)
Składniki ( tortownica 22cm):
- 5 jajek
- szkl cukru
- opakowanie cukru wanilinowego lub domowy cukier waniliowy
- 1/5 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- wiśnie ze słoiczka ( u mnie domowe)
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
Ciasto przelewamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy wisienki.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. (dla pewności sprawdzamy patyczkiem)
Dekorujemy cukrem pudrem i zjadamy swoją porcję zanim zorientuje się reszta rodziny ;))
Smacznego!
Super biszkopt :) Uwielbiam wiśnie w wypiekach!
OdpowiedzUsuńdziękuję!:)
UsuńPięknie wyrośnięty biszkopt. Polałabym jeszcze czekoladą :D
OdpowiedzUsuńA u mnie dziś ciasta brak :(
Andzia polałabym, gdybym jej nie zjadła:))
Usuńświetne:) lubię takie ciasta gdy sezon owocowy w pełni:)
OdpowiedzUsuńMasz rację, w sezonie biszkopt z owocami to podstawa:)
UsuńŚwietne ciasto biszkoptowe. Doskonałe połączenie z wiśniami. I sukces murowany. Najlepsze takie ciasta, które się "ukręci" raz, dwa :)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam nic z wiśniami :)
OdpowiedzUsuńWspaniały biszkopt, super połączenie :) Smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
dziękuję dziewczyny, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwyrósł naprawde super:) a owoce w cieście dla mnie to podstawa:)
OdpowiedzUsuńSuper Ci wyrósł! Taki wysoki i puszysty :)
OdpowiedzUsuńPiękny biszkopt, urósł niesamowicie, i te wiśnie-pycha :)
OdpowiedzUsuńjaki wyrośnięty
OdpowiedzUsuńjedzony na świeżym powietrzu smakuje najlepiej :)
pięknie wyrósł:) idealny do kawki czy popołudniowej herbatki:) mniammm
OdpowiedzUsuńPani to ma tutaj same pyszności! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję dziewczyny ! buziaki:)
OdpowiedzUsuńOooo ale bym zjadła teraz kawałeczek takiego zwykłego, prostego ciacha! miodzio!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, ja ostatnio piekłam biszkopt z truskawkami, a póki co zapraszam do siebie na faszerowane jajka http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/jajka-faszerowane-na-wielkanoc/
OdpowiedzUsuńdziękuję , chętnie wpadnę do Ciebie:)
UsuńIle Pani daje mąki półtorej szklanki czy faktycznie tylko 1/5 ?
OdpowiedzUsuńTak. Dokładnie jak w przepisie 😊
OdpowiedzUsuń