sobota, 5 kwietnia 2014

biszkopt z wiśniami


Na sobotni wieczór lub niedzielne popołudnie proponuję prosty biszkopt z wiśniami :)
Ciasto łatwe do przygotowania, szybko się upiecze, a wiśnie możecie sobie zamienić na inne owoce, które lubicie.
Miałam ochotę na cisto, ale nie miałam ochoty się napracować , więc to był idealny wybór  :)

Składniki ( tortownica 22cm):
- 5 jajek
- szkl cukru
- opakowanie cukru wanilinowego lub domowy cukier waniliowy
- 1/5 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- wiśnie ze słoiczka ( u mnie domowe)

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
Ciasto przelewamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy wisienki.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. (dla pewności sprawdzamy patyczkiem)

Dekorujemy cukrem pudrem i zjadamy swoją porcję zanim zorientuje się reszta rodziny ;))

Smacznego!

22 komentarze:

  1. Super biszkopt :) Uwielbiam wiśnie w wypiekach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrośnięty biszkopt. Polałabym jeszcze czekoladą :D
    A u mnie dziś ciasta brak :(

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne:) lubię takie ciasta gdy sezon owocowy w pełni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, w sezonie biszkopt z owocami to podstawa:)

      Usuń
  4. Świetne ciasto biszkoptowe. Doskonałe połączenie z wiśniami. I sukces murowany. Najlepsze takie ciasta, które się "ukręci" raz, dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dawno nie jadłam nic z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały biszkopt, super połączenie :) Smakowicie wygląda.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję dziewczyny, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. wyrósł naprawde super:) a owoce w cieście dla mnie to podstawa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super Ci wyrósł! Taki wysoki i puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny biszkopt, urósł niesamowicie, i te wiśnie-pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jaki wyrośnięty
    jedzony na świeżym powietrzu smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pięknie wyrósł:) idealny do kawki czy popołudniowej herbatki:) mniammm

    OdpowiedzUsuń
  13. Pani to ma tutaj same pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. dziękuję dziewczyny ! buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oooo ale bym zjadła teraz kawałeczek takiego zwykłego, prostego ciacha! miodzio!

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetnie wygląda, ja ostatnio piekłam biszkopt z truskawkami, a póki co zapraszam do siebie na faszerowane jajka http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/jajka-faszerowane-na-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  17. Ile Pani daje mąki półtorej szklanki czy faktycznie tylko 1/5 ?

    OdpowiedzUsuń
  18. Tak. Dokładnie jak w przepisie 😊

    OdpowiedzUsuń