sobota, 16 sierpnia 2014
schabowe duszone
Zamiast tradycyjnie smażonych schabowych proponuję duszone.
Mięso jest miękkie, a do tego mamy smaczny sos i nie musimy hałasować tłuczkiem na cały dom ;)
Potrzebujemy jedynie więcej czasu, żeby mieć pyszne danie.
Składniki:
- 8 plastrów schabu
- 1 mała cebula
- 3 marchewki
- sól, pieprz
- bulion warzywny
- natka pietruszki
- mąka pszenna
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
Mięso delikatnie posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju.
Następnie zmniejszamy płomień, dorzucamy posiekaną cebulkę i przesmażamy razem z mięsem.
Marchewki kroimy i dokładamy na patelnię.
Całość podlewamy bulionem tak, żeby tylko przykrył mięso, ale nie za dużo.
Przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa.
Pod koniec dorzucamy natkę pietruszki, doprawiamy jeszcze jeśli trzeba.
Po zdjęciu patelni z ognia dodajemy 2 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Muszę wypróbować ten ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńMasz rację takie schabowe są delikatniejsze. Są zwolennicy tradycyjnych schabowych, ale ja już coraz częściej robię duszone, pieczone... Pyszny obiadek zrobiłaś :) i ten sosik ... :)
OdpowiedzUsuńpycha :) dla mnie obiad pierwsza klasa, duszone goszczą u mnie cześciej niz te panierowane :)
OdpowiedzUsuńJa również trzymam łapkę w górze po takie schabowe;) często je robię, a do sosu wrzucam podsmażone lekko pieczarki;) Bardzo zacne danie!
OdpowiedzUsuńDużo lżejsze niż tradycyjne smażone, dobry pomysł! :)
OdpowiedzUsuńSchabowe w każdej wersji są pyszne:-)) Zapisuję do wypróbowania:-)
OdpowiedzUsuńSchabowe w wersji fit - pycha :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Kobitki, pozdrawiam serdecznie!!:)
OdpowiedzUsuńooo tak! doprowadziłaś mnie właśnie do ślinotoku przed monitorem...;p
OdpowiedzUsuńups ;))
UsuńRobię to trzeci raz zawsze wychodzi pycha POLECAM.
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę,pozdrawiam i smacznego!
Usuń