sobota, 16 sierpnia 2014

schabowe duszone


Zamiast tradycyjnie smażonych schabowych proponuję duszone.
Mięso jest miękkie, a do tego mamy smaczny sos i nie musimy hałasować tłuczkiem na cały dom ;)
Potrzebujemy jedynie więcej czasu, żeby mieć pyszne danie.

Składniki:
- 8 plastrów schabu
- 1 mała cebula
- 3 marchewki
- sól, pieprz
- bulion warzywny
- natka pietruszki
- mąka pszenna
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%

Mięso delikatnie posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju.
Następnie zmniejszamy płomień, dorzucamy posiekaną cebulkę i przesmażamy razem z mięsem.
Marchewki kroimy i dokładamy na patelnię.
Całość podlewamy bulionem tak, żeby tylko przykrył mięso, ale nie za dużo.
Przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa.
Pod koniec dorzucamy natkę pietruszki, doprawiamy jeszcze jeśli trzeba.
Po zdjęciu patelni z ognia dodajemy 2 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować ten ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację takie schabowe są delikatniejsze. Są zwolennicy tradycyjnych schabowych, ale ja już coraz częściej robię duszone, pieczone... Pyszny obiadek zrobiłaś :) i ten sosik ... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha :) dla mnie obiad pierwsza klasa, duszone goszczą u mnie cześciej niz te panierowane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również trzymam łapkę w górze po takie schabowe;) często je robię, a do sosu wrzucam podsmażone lekko pieczarki;) Bardzo zacne danie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dużo lżejsze niż tradycyjne smażone, dobry pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Schabowe w każdej wersji są pyszne:-)) Zapisuję do wypróbowania:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Schabowe w wersji fit - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękuję Kobitki, pozdrawiam serdecznie!!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ooo tak! doprowadziłaś mnie właśnie do ślinotoku przed monitorem...;p

    OdpowiedzUsuń
  10. Robię to trzeci raz zawsze wychodzi pycha POLECAM.

    OdpowiedzUsuń