czwartek, 14 sierpnia 2014
zupa krem z kabaczka
Kabaczków u nas dostatek:)
Gotowałam już leczo, robiłam tarty, smażyłam....
Dzisiaj przyszła kolej na zupę.
Smaczna, prosta z dodatkiem groszku świetnie sprawdzi się w taki wietrzny dzień jak dziś.
Składniki:
- 2 średniej wielkości kabaczki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 1,5 l bulionu warzywnego
- puszka groszku
- chleb tostowy do przygotowania grzanek + trochę masła
- oliwa
- koperek
Cebulę siekamy, kabaczki obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Marchewki również obieramy i kroimy.
W garnku na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę, następnie dorzucamy kabaczki i marchew. Smażymy wszystko kilka minut, następnie zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa zmiękną.
Całość blendujemy, dodajemy odsączony groszek, doprawiamy.
Gotujemy jeszcze kilka minut.
W międzyczasie z chleba tostowego przygotowujemy grzanki.
Pokrojony w kostkę chleb podsmażamy na maśle aż się zrumieni.
Zupę podajemy zabieloną śmietaną i posypaną grzankami.
Smacznego!
Wow .. świetny przepis :) Z przyjemnością go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
dziękuję! polecam i również pozdrawiam:)
Usuńoooh tak! poproszę! i potem o dokłądkę!:)
OdpowiedzUsuńzapraszam! ;)
UsuńOch jej, w dzieciństwie te miałam takie miseczki!! :) zupa super! Świetnie wykorzystałaś kabaczki;)
OdpowiedzUsuńdzięki Renia:) to miseczki przywiezione z mojego rodzinnego domu :)
UsuńTakiego kremu jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie. Zjadłabym taką miseczkę zupy z grzankami :) Chętnie robię właśnie z sezonowymi warzywami :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie coś dla mnie :) uwielbiam zupy krem :)
OdpowiedzUsuńświetna zupka :)
OdpowiedzUsuń