czwartek, 14 sierpnia 2014

zupa krem z kabaczka


Kabaczków u nas dostatek:)
Gotowałam już leczo, robiłam tarty, smażyłam....
Dzisiaj przyszła kolej na zupę.
Smaczna, prosta z dodatkiem groszku świetnie sprawdzi się w taki wietrzny dzień jak dziś.

Składniki:
- 2 średniej wielkości kabaczki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 1,5 l bulionu warzywnego
- puszka groszku
- chleb tostowy do przygotowania grzanek + trochę masła
- oliwa
- koperek

Cebulę siekamy, kabaczki obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Marchewki również obieramy i kroimy.
W garnku na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę, następnie dorzucamy kabaczki i marchew. Smażymy wszystko kilka minut, następnie zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa zmiękną.
Całość blendujemy, dodajemy odsączony groszek, doprawiamy.
Gotujemy jeszcze kilka minut.
W międzyczasie z chleba tostowego przygotowujemy grzanki.
Pokrojony w kostkę chleb podsmażamy na maśle aż się zrumieni.

Zupę podajemy zabieloną śmietaną i posypaną grzankami.

Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Wow .. świetny przepis :) Z przyjemnością go wypróbuję :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooh tak! poproszę! i potem o dokłądkę!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och jej, w dzieciństwie te miałam takie miseczki!! :) zupa super! Świetnie wykorzystałaś kabaczki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Renia:) to miseczki przywiezione z mojego rodzinnego domu :)

      Usuń
  4. Takiego kremu jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie. Zjadłabym taką miseczkę zupy z grzankami :) Chętnie robię właśnie z sezonowymi warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zdecydowanie coś dla mnie :) uwielbiam zupy krem :)

    OdpowiedzUsuń