czwartek, 18 września 2014

łopatka wieprzowa pieczona - na kanapki


Jak już kiedyś pisałam, wędliny ze sklepu sprawiają, że tracę apetyt...
Kiedy ostatnio zobaczyłam, jak za ladą szynka mieni się kolorami tęczy, tylko utwierdziłam się w przekonaniu, że upieczone w domu mięso będzie tysiąc razy lepsze!
Co z tego, że nie wychodzi idealne, zwarte i różowiutkie? Pozbawione jest za to chemii, a to najbardziej się liczy.

Składniki:
- 1kg łopatki wieprzowej
- sól, pieprz
- papryka słodka
- 2 ząbki czosnku

* torebka do pieczenia

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Nacieramy je dokładnie solą i pieprzem , a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Na koniec posypujemy z każdej strony sporą ilością papryki.
Mięso zamykamy w pojemniku i odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmujemy je wcześniej, żeby nabrało temperatury pokojowej.
Przekładamy do torebki i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy mięso jeszcze godzinę.
Po upieczeniu pozostawiamy mięso na kilkanaście minut w piekarniku.

Kroimy kiedy wystygnie.

Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda, lubię takie mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubimy:) często piekę taką domową wędlinkę:) pychota

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie to samo odczuwam, kiedy patrzę na takie sklepowe wędliny. Chyba, że już wiem skąd pochodzą. Ja też sama robię. I kiedy patrzę na Twoją upieczona łopatkę, to aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. taka wędlina jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, swoje najlepsze. Wygląda o niebo lepiej od wędlin w sklepie;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. To fakt - te sklepowe "cuda" przyprawiają nieraz o mdłości;/ Dobrze, że można sobie samemu zrobić super wędlinkę.

    OdpowiedzUsuń
  7. to nie wędlina tylko pieczone mięso

    OdpowiedzUsuń
  8. Lepiej pieczone mięso niż resztki po nim w wędlinie..

    OdpowiedzUsuń
  9. Lepiej pieczone mięso niż resztki po nim w wędlinie..

    OdpowiedzUsuń